Pieczona kaczka z kminkiem

2023-05-06 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Pieczona kaczka z kminkiem
Świetny świąteczny przepis na kaczkę pieczoną w piekarniku z kminkiem. Obiecuję, że zamoczy wam palce. Nauczyłam się tego przepisu od mojej sąsiadki kilka lat temu i teraz piekę tylko w ten sposób. Mówiła też, że ten przepis jest idealny do pieczenia gęsi, ale sama jeszcze nie próbowałam. Jeśli więc nadal szukacie świetnego przepisu na święta, koniecznie wypróbujcie ten przepis, który podałam. Oczywiście przepis taki jak ten jest nie tylko idealny na wielkie uroczystości w roku, ale także na inne okazje, kiedy chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach. 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • inne: 1 
    • sól morska: 1,5 łyżki
    • świeżo zmielony czarny pieprz: 2 łyżki
    • zmielony kminek: szczypta
    • czosnek: 3 goździki
    • korzeń imbiru: 1,5 cm kawałek
    • szorstka skórka pomarańczowa: z 1 1 łyżki pomarańczy (jeśli pieczesz gęś, będziesz potrzebować dwóch pomarańczy)
    • miód: 4 łyżki
    • sos sojowy: 4 łyżki
    • ocet winny: 1 łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw odcinamy kaczce ogon (można go zostawić, ale może wydzielać nieprzyjemny zapach).
  2. 2. Kaczkę umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Reklama
  4. 3. Następnie na suchej patelni podsmażamy mielony kminek, sól i pieprz i rozgniatamy.
  5. 4. Kaczkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i kminku, zawinąć w folię i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
  6. 5. Przed pieczeniem kaczki rozgnieść czosnek i imbir i wymieszać je ze startą skórką pomarańczową, 2 łyżkami miodu i 2 łyżkami sosu sojowego. Składniki umieścić w rondlu, przykryć pół szklanki wody i doprowadzić do wrzenia.
  7. 6. Zszyć szyję kaczki, zalać gorącą marynatą i zszyć brzuch.
  8. 7. Umieść kaczkę w torbie/ patelni do pieczenia i piecz przez około 2-2,5 godziny, w zależności od wielkości kaczki.
  9. 8. Około 10-15 minut przed końcem czasu pieczenia wymieszać pozostały sos sojowy, miód, łyżkę octu i doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć kaczkę w mieszance i wstawić do piekarnika na około 10-15 minut, aż ładnie się zrumieni.
  10. 9. Pieczona kaczka jest pyszna podana z konfiturą jagodową i czerwonym wytrawnym winem. Pyszna!
Confit de canard - kacze udka po francusku
(1)
Kaczka pieczona na wolnym ogniu
(1)