Pieczona kaczka z ryżem i żurawiną

2022-12-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Pieczona kaczka z ryżem i żurawiną
Według statystyk kaczka coraz częściej pojawia się na litewskim stole, zwłaszcza że zbliżają się największe święta w roku. Kaczka jest naprawdę uniwersalna - można nawet wykorzystać całego ptaka do przygotowania kilku różnych potraw! Można na przykład upiec główne części kaczki (gdzie jest najwięcej mięsa), ugotować mniejsze i bardziej kościste części kaczki, aby zrobić zupę, lub użyć wątroby do zrobienia pasztetu dla smakoszy. Kaczka jest niezwykle bogata w cenne dla ludzkiego organizmu witaminy, ale nawet o tym nie wiedząc, wiele osób wybiera kaczkę, ponieważ jest ona bardzo chuda. Warto jednak mieć na uwadze, że skóra kaczki ma bardzo dużą zawartość tłuszczu. 

I tym razem powiem Wam jak zrobić bardzo smaczną kaczkę faszerowaną z ryżem i żurawiną. Ten przepis jest idealny na Boże Narodzenie, Wielkanoc lub inne uroczystości. 

Składniki

    • Kaczki: 1 średniej wielkości kaczka (~3 kilogramy)
    Dla marynaty:
    • Czosnek: 6 ząbków
    • Miód: 3 łyżki stołowe
    • sok z limonki: 3 łyżki stołowe
    • Suszony rozmaryn: 2 łyżeczki
    • sól: szczypta
    • pieprz: szczypta
    Dla farszu:
    • Ryż: 300 gramów
    • suszona żurawina: 150 gramów
    • cynamon: 3 łyżeczki
    • oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
    • sól: szczypta
    • pieprz: szczypta

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw umyj kaczkę i osusz ją papierowym ręcznikiem.
  2. 2. Następnie odciąć nadmiar tłuszczu z dolnej części kaczki. Osobiście polecam użycie widelca do zeskrobania skóry z ud i płytkich nacięć w skórze piersi.
  3. 3. Obrane ząbki czosnku rozgnieść tłuczkiem i moździerzem, dodać do miski, zalać sokiem z limonki i miodem, dodać suszony rozmaryn i lekko posolić. Wszystko dobrze wymieszać, natrzeć marynatą na zewnątrz i wewnątrz kaczki i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. 4. W międzyczasie, gdy kaczka się marynuje, przygotować farsz.
  5. 5. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać ugotowany ryż z suszoną żurawiną, dodać odrobinę cynamonu, soli i pieprzu, skropić oliwą z oliwek i dobrze wymieszać.
  6. 6. Gdy kaczka jest ugotowana, wyjmij ją z lodówki i zamknij szyję.
  7. 7. Nadziać farszem z ryżu i suszonej żurawiny i zaszyć dolną część kaczki, aby zapobiec wypadaniu farszu. Nogi związać nitką, aby utrzymać kształt kaczki podczas pieczenia.
  8. 8. Przygotowaną kaczkę układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 120 stopni przez około 7-8 godzin.
  9. 9. Co około 60 minut smaruj kaczkę tłuszczem, który z niej wyciekł, a gdy mięso będzie prawie ugotowane, zwiększ temperaturę do 220 stopni i gotuj przez kolejne 20 minut. Zdziwicie się, ale świąteczna kaczka świetnie komponuje się z konfiturą z borówek lub żurawin! Pyszne!
Confit de canard - kacze udka po francusku
(1)
Kaczka pieczona na wolnym ogniu
(1)
Pierś z kaczki z zielonymi szparagami z szynką
(1)
Pieczona kaczka z kminkiem
(1)