Święta z fantastycznie pysznymi bezglutenowymi ciasteczkami imbirowymi!
Imbirowe ciasteczka co roku pachną świętami! Jak ja je kocham! Mogą sprawić radość całej rodzinie i odwiedzającym ją znajomym!
Jak to możliwe, pytają ci, którzy próbują zrobić ciasto bezglutenowe! Łzy i naprawdę nie da się tego zrobić! Okazuje się, że naprawdę jest rozwiązanie! Aby ciasto z mąki bezglutenowej było elastyczne i łatwe do zagniecenia, tak jak ciasto ze zwykłej mąki pszennej, wystarczy dodać gumę ksantanową! Jest to sfermentowana glukoza, czyli sacharoza, produkowana przez Xanthomonas Campestris, produkt roślinny, absolutnie bez zapachu i dodatkowego smaku. Wypróbowałam go po raz pierwszy i byłam bardzo mile zaskoczona jak łatwo i prosto można rozwałkować ciasto, do tego stopnia, że nawet moja córka uznała to za całkiem łatwe. :) W przyszłości będę mogła wykorzystać go do wypieków i produktów, o których zapomniałam ze względu na konieczność wałkowania ciasta podczas gotowania, takich jak pierogi, płaty lasagne czy spody do tartaletek.
W tym roku z radością wyciągnęłam przepis, którego nie używałam od kilku lat i z radością zrobiłam świąteczny przysmak.
Dzielę się przepisem, który jest jak zawsze prosty, łatwy i wspaniały! Spróbuj!
Answering to comment