Bezglutenowe ciasteczka świąteczne

2022-12-03 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne
Święta z fantastycznie pysznymi bezglutenowymi ciasteczkami imbirowymi!

Imbirowe ciasteczka co roku pachną świętami! Jak ja je kocham! Mogą sprawić radość całej rodzinie i odwiedzającym ją znajomym!
 
Jak to możliwe, pytają ci, którzy próbują zrobić ciasto bezglutenowe! Łzy i naprawdę nie da się tego zrobić! Okazuje się, że naprawdę jest rozwiązanie! Aby ciasto z mąki bezglutenowej było elastyczne i łatwe do zagniecenia, tak jak ciasto ze zwykłej mąki pszennej, wystarczy dodać gumę ksantanową! Jest to sfermentowana glukoza, czyli sacharoza, produkowana przez Xanthomonas Campestris, produkt roślinny, absolutnie bez zapachu i dodatkowego smaku. Wypróbowałam go po raz pierwszy i byłam bardzo mile zaskoczona jak łatwo i prosto można rozwałkować ciasto, do tego stopnia, że nawet moja córka uznała to za całkiem łatwe. :) W przyszłości będę mogła wykorzystać go do wypieków i produktów, o których zapomniałam ze względu na konieczność wałkowania ciasta podczas gotowania, takich jak pierogi, płaty lasagne czy spody do tartaletek.

W tym roku z radością wyciągnęłam przepis, którego nie używałam od kilku lat i z radością zrobiłam świąteczny przysmak.

Dzielę się przepisem, który jest jak zawsze prosty, łatwy i wspaniały! Spróbuj! 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • masło: 200 gramów
    • Cukier brązowy: 4 łyżki stołowe
    • Jaja: 2
    • miód: 4 łyżki
    • mąka: 50 gramów (użyłam bezglutenowej mąki samoziarnistej Organ)
    • guma ksantanowa: trzy czwarte łyżeczki
    • mielony imbir: 2 łyżeczki
    • mielone ziele angielskie, mielony cynamon, mielone goździki, mielona gałka muszkatołowa: po 1 łyżeczce
    • Kardamon

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw ubijamy masło w temperaturze pokojowej na gładko, następnie dodajemy cukier i ponownie ubijamy na gładko.
  2. 2. Wbijać po kolei jajka, dodać podgrzany miód, wszystkie przyprawy i mąkę wymieszaną z gumą ksantanową. Sama mieszam mikserem do ciasta, ale można też użyć drewnianej łyżki do wymieszania ciasta.
  3. Reklama
  4. 3. Gdy ciasto będzie wystarczająco zwarte, zagnieść je i włożyć do lodówki, owinięte folią spożywczą, na około 4 godziny lub na całą noc.
  5. 4. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  6. 5. A potem część, która dała mi najwięcej radości, gdy udało się dzięki gumie ksantanowej! :) Stolnicę posypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło i rozwałkowujemy je na grubość około 5 milimetrów. Następnie wycisnąć pożądane kształty.
  7. 6. Umieść ciastka na przygotowanej blasze i piecz przez około 10-12 minut.
  8. 7. Upieczone ciastka pozostawić do ostygnięcia i ewentualnie udekorować cukrowym lukrem.
  9. 8. Niech Twój dom wypełnią bezglutenowe ciasteczka imbirowe wypiekane we własnym zakresie! Smacznego! :)
Ciastka cisteczka babeczki muszelki orzechowo-kakaowe
(1)
Ciastka owsiane kokosowe
(1)
Ciastka orzechowo-kakaowe, babeczki muszelki z kremem budyniowym
(1)
Ciasteczka owsiane z żurawiną
(2)
Szyszki z ryżu preparowanego
(1)
Grysikowe ciasteczka z marmoladą różaną
(1)
Czekoladowe ciasteczka truflowe
(1)