Najlepsze ciasto ... Kwasowość jabłka ... Słodycz gruszki ... Fantastyczny aromat cynamonu ... I to wszystko - strudel!
Składniki
Ciasto:
mąka: 150 gram
woda: 85 ml
olej roślinny: 25 ml
sól: 1 szczypta
Nadzienie:
złote jabłka: 1 szt
gruszki: 1 szt
cukier: 2 łyżki stołowe
mielony cynamon: 1 stołowa łyżka
krakersy mielone: 2 łyżki stołowe
Wykonanie przepisu
1. Przesiej mąkę do miski i zrób niewielką depresję. Dodać sól. Wlej ciepłą wodę i olej roślinny.
2. Delikatnie zagniataj ciasto przez 5 minut. Okazuje się, że jest bardzo elastyczny i miękki. Ciasto pokrywamy folią i odstawiamy na 25 minut.
3. Do nadzienia pokrój jabłka i gruszki na małe kostki słodko-kwaśne. W misce wymieszaj kawałki owoców, dodaj do nich cukier i cynamon, wymieszaj.
4. Rozwałkuj ciasto z minimalną ilością mąki i tak cienkie, jak to możliwe. Możesz delikatnie wyciągnąć go rękami. Powinien być bardzo cienki i lśniący. Mam prostokąt o wymiarach 40 x 60 cm. Przesuwamy go na ręcznik. Rozprowadzamy pachnące nadzienie na cieście i posypujemy zmielonymi krakersami.
5. Obracamy rolkę ręcznikiem i przenosimy strudel do postaci naoliwionej olejem roślinnym.
6. Smaruj strudel olejem roślinnym lub mocną herbatą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 30 minut. Wyjmujemy gotowy strudel, przykrywamy ręcznikiem i lekko studzimy. A potem obficie posyp cukrem pudrem. Można podawać z gałką lodów. To jest pyszne! Smacznego!