Domowe klasyczne tiramisu

2020-06-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Domowe klasyczne tiramisu
Włoski deser bez pieczenia w domu! Klasyczny! Włoski deser bez pieczenia w domu. Jest to pyszny deser i łatwy do przygotowania. Czeka na Ciebie delikatny krem, miękkie ciasteczka i kremowy smak kawy. Chcę cieszyć się każdą łyżeczką tiramisu.

Składniki

    • mascarpone: 250 gram 
    • ciasteczka: 200 gram
    • cukier: 75 gram
    • jajka: 2
    • kawa: 1 szklanka 
    • kakao w proszku: 70 gram
    • koniak: 1 stołowa łyżka 
    • ekstrakt waniliowy: 0,5 łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Umieść żółtka w misce i dodaj cukier.
  2. ubijamy żółtka z cukrem
  3. 2. Pokonaj mikserem lub trzepaczką w lekkiej kremowej masie.
  4. ubijamy za pomocą miksera lub trzepaczki
  5. 3. Dodaj mascarpone i ubij mikserem z małą prędkością lub ubij, aż do uzyskania jednorodnej masy. Mascarpone powinien mieć temperaturę pokojową.
  6. dodajemy mascarpone i ubijamy
  7. 4. W osobnej misce ubij białka w mocną piankę. Sprawdź gotowość, odwróć miskę; gotowa masa nie powinna wyciekać z miski.
  8. ubijamy białka
  9. 5. Dodaj ubite białka do miski z ubitymi żółtkami. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj szpatułką, aż uzyskasz gładki krem.
  10. dodajemy białka do miski z żółtkami i dodajemy ekstrakt waniliowy
  11. 6. Dodaj koniak do kawy. Zanurz ciasteczka w mrożonej kawie. Nie przechowuj ciasteczek w kawie przez długi czas, nie dłużej niż 5 sekund!
  12. dodajemy koniak do kawy i zanurzamy ciasteczka
  13. 7. Umieść ciasteczka na naczynie z wysoką stroną.
  14. umieszczamy ciasteczka na naczynie
  15. 8. Ułóż śmietankę na wierzchu.
  16. układamy śmietanę na wierzchu
  17. 9. Ułóż ciasteczka i przykryj kremem na wierzchu.
  18. układamy ciasteczka i przykrywamy kremem na wierzchu
  19. 10. Posyp kakao w proszku przez sito. Przechowuj deser w lodówce przez 3 godziny.
  20. 11. Z włoskiego tiramisu tłumaczy się jako „dopinguj mnie”, ze względu na jego właściwości odżywcze i obecność kawy w składnikach. Nie ma dokładnej wersji wyglądu tego deseru. Wielu historyków uważa, że ​​jego przepis został wymyślony w latach 60. XX wieku w restauracji Alle Beccherie w Treviso. Szef kuchni Roberto Linguanotto, który przez długi czas pracował jako cukiernik w Niemczech, połączył bawarskie przepisy na słodycze z włoską tradycją dawania dzieciom żółtka ubitego cukrem w celu ogólnego wzmocnienia. I tak powstał nowy deser.
  21. 12. Po raz pierwszy słowo „tiramisu” pojawiło się na stronach włoskiego słownika Sabatini Coletti w 1980 roku. Przepis na tiramisu został po raz pierwszy opublikowany w 1983 r. W książce „Veneto Sweets” Giovaniego Kapnisty.
  22. 13. Ponieważ surowe jajka są używane na deser, wybierz świeże i przetestowane jajka, dokładnie je spłucz sodą przed rozbiciem.
  23. 14. Jeśli nie chcesz używać surowych jajek w deserach, zastąp bitą biel białą bitą śmietaną. Ubij żółtka w łaźni wodnej.
  24. sypiemy kakao na tiramisu
Domowe klasyczne tiramisu
Domowe klasyczne tiramisu
Babeczki z masłem orzechowym i dżemem
(1)
Muffiny z czekoladą w środku
(2)
Brownie z solonym karmelem i orzechami
(4)
Krem michałkowy do tortu
(2)
Knedle ze śliwkami
(1)
Bomboloni - włoskie pączki z budyniem
(1)