Steki z kurczaka Keto, z serem, zapiekane w piekarniku

2022-03-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Steki z kurczaka Keto, z serem, zapiekane w piekarniku
Dziś na obiad nic nie chciało się z jajek i mąki. Postanowiłem więc zrobić w piekarniku steki z kurczaka, bez mąki. Zamiast tego użyłam drobno startego sera “Grana Padano”. Możesz go użyć zamiast parmezanu.

Użyłem bardzo małego kawałka sera, który bardzo drobno starłem.

Steki usmażyli się niezwykle miękkie i soczyste. Podałem je z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, sałatką z rzodkwi, kaszą gryczaną i awokado. Możesz oczywiście wybrać swój ulubiony dodatek.  

Zrobiłem też sos z jogurtu greckiego, który pasował mi do tego dania, więc podzielę się również jego przepisem. Idźmy przygotowywać! 

Składniki

    Steki z kurczaka Keto:
    • filet z kurczaka: 500 gramów (~10x4 centymetrowe kawałki)
    • oliwa z oliwek: ćwierć szklanki
    • świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 2 łyżki
    • drobno starty twardy ser: trzy czwarte szklanki (parmezan, Grana Padano)
    • pieprz w proszku: 1 łyżeczka
    • czosnek w proszku: 1 łyżeczka
    • oregano: 0,5 łyżeczki
    • bazylia: 0,5 łyżeczki
    • sól: szczypta
    • czarny pieprz: szczypta
    Grecki sos jogurtowo-koperkowy:
    • jogurt grecki: 0,5 szklanki
    • drobno posiekany koperek: 3 łyżki
    • sok z cytryny: ~ 2-3 łyżki
    • płynny miód: 0,5 łyżeczki (lub innego słodzika)
    • sól: szczypta
    • pieprz: szczypta

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Steki z kurczaka Keto: Najpierw wymieszaj w misce kurczaka, oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
  2. 2. Pozostaw do marynowania przez 20 minut w temperaturze pokojowej.
  3. 3. Następnie na talerzu mieszamy ser, przyprawy, szczyptę soli i pieprzu.
  4. 4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  5. 5. Na wierzchu połóż grill piekarnika, papier do pieczenia (robimy to po to, aby kurczak podrumienił się).
  6. 6. Kawałki kurczaka zawijamy w ser i układamy na przygotowanej blasze do pieczenia.
  7. 7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 14-16 minut.
  8. 8. Grecki sos jogurtowo-koperkowy: W naczyniu wymieszaj wszystkie wymienione składniki. Jeśli jogurt grecki jest bardzo gęsty, możesz dodać kilka łyżek wody. Podajemu ze smażonymi stekami z kurczaka i próbujemy na smak!
Bułeczki Bao z chrupiącym kurczakiem
(1)
Sałatka warstwowa leśna polana z kurczakiem
(1)
Fit risotto z kurczakiem i pieczarkami
(1)
Ziołowy filet z kurczaka z kurkami
(1)