Danie szybkie i bardzo proste. Kurczak w glazurze z coca - coli i ketchupu. Podczas pieczenia mięso nabiera pięknego ciemnobrązowego koloru i słodkiego smaku. Polecam!
Składniki
4 porcje kurczaka (udka, podudzia, pałeczki)
przyprawy: sól, pieprz, chili
2 ząbki czosnku
Na glazurę:
szklanka coca - coli
pół szklanki ketchupu
pół szklanki brązowego cukru
Wykonanie przepisu
1. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
2. Glazura: colę mieszamy z ketchupem i cukrem w rondelku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut, aż płyn się zredukuje i zagęści.
3. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy glazurą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40-50 minut, co jakiś czas polewając mięso glazurą.