Biryani z kurczakiem

2020-09-11 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Biryani z kurczakiem
Pachnące, pikantne danie indyjskie - bajecznie pyszne. Spróbuj! Ten indyjski pilaw okazuje się bardzo smaczny i bogaty w aromaty przypraw. Kiedy zacząłem go gotować, nieco zaniepokoiła mnie obecność w jego składzie kilku nietypowych składników, takich jak: migdały, imbir, rodzynki, cynamon. Nie było dla mnie jasne, jak te wszystkie elementy zostaną ze sobą połączone. Ale wynik przerósł moje oczekiwania, a obawy się nie potwierdziły: wspaniale, mówię, wszystkie te produkty są przyjaciółmi. Mój mąż, świetny specjalista od pilawu (tadżycki, uzbecki), sarkastycznie:„No to tyle, teraz będzie ktoś, kto ugotuje pilaw, jeśli będę zbyt leniwy…” („Aha, - pomyślałem, nieważne jak to jest!” W końcu nigdy nie odmówię pilawowi w jego wykonaniu !!!) I już bez Jak na ironię, mąż dodał: "Okazało się bardzo dobre i pyszne!" I ja mu wierzę. Spróbuj samodzielnie tego interesującego dania i wyraź swoją opinię w komentarzach do dania.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Do biryani:
    • ryż: 2 filiżanki 
    • cebula: 2 szt
    • pomidory: 2 szt
    • czosnek: 2 ząbki 
    • imbir: 2 łyżeczki
    • laska cynamonu: 1 szt
    • rodzynki: 2 stołowe łyżki
    • migdał: 3 stołowe łyżki
    • ciecierzyca: 10 stołowe łyżki 
    • olej roślinny: 3 stołowe łyżki
    • masło: 3 stołowe łyżki
    • zira: 1 łyżeczka
    • mielony cynamon: 1 łyżeczka
    • kurkuma: 1.5 stołowa łyżka 
    • papryka: 1 łyżeczka
    • kardamon: 4 szt
    • curry: 2 łyżeczka
    • sól: do smaku
    Do marynowania kurczaka: 
    • kurczak: 1 kg
    • jogurt: 1 filiżanka
    • mielony cynamon: do smaku
    • zira: do smaku
    • mielona kolendra: do smaku
    • kurkuma: 1.5 łyżeczka
    • sól: 2 łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowujemy produkty na danie. Czyścimy warzywa, zioła, rodzynki, kurczaka. Możesz wziąć świeże pomidory. Ale teraz nie jest ich sezon i wziąłem zamrożone.
  2. składniki na biryani z kurczakiem
  3. 2. Od wieczora kawałki kurczaka wkładamy do głębokiego pojemnika, dokładnie wymieszamy z przyprawami do kurczaka.
  4. przyprawiamy kurczaka
    Reklama
  5. 3. Dodaj jogurt do kurczaka i wymieszaj. Pojemnik zakrywamy pokrywką lub zakręcamy folią, wkładamy na noc do lodówki.
  6. dodajemy jogurt do kurczaka
  7. 4. Jeśli zdecydujesz się ugotować Biryani z ciecierzycą, musisz ją dokładnie wypłukać i namoczyć na noc przez noc. Następnego dnia ugotuj ciecierzycę w dużej ilości wody, aż będzie gotowana przez około godzinę.
  8. gotujemy ciecierzycę
  9. 5. 2-3 godziny przed gotowaniem dokładnie opłucz ryż, aż woda stanie się klarowna i pozostaw do wyschnięcia. Ryż basmati jest używany do Biryani, ale jeśli zamiast tego wybierzesz inną odmianę długoziarnistą, nie wpłynie to znacząco na smak potrawy, a różnica będzie zauważalna tylko w wyglądzie (chociaż prawdziwi smakosze mogą się z tym spierać).
  10. gotujemy ryż
  11. 6. Kurczak marynowany w jogurcie z przyprawami dostajemy z lodówki. Smażymy w całości lub drobno posiekane na patelni na złoty kolor.
  12. smażymy murowany w jogurcie z przyprawami kurczak
  13. 7. W międzyczasie migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut.
  14. zalewamy migdały wrzątkiem
  15. 8. W rezultacie migdały łatwo się obierają.
  16. obrane migdały
  17. 9. Pokrój cebulę na półpierścienie, trzy czosnek i imbir na tarce lub posiekaj bardzo drobno.
  18. kroimy cebulę, czosnek i imbir
  19. 10. Dodaj ciecierzycę (jeśli jest używana) do prawie gotowego kurczaka i smaż jeszcze przez minutę.
  20. dodajemy ciecierzycę do kurczaka
  21. 11. Cebulę podsmażyć osobno na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Dodać wszystkie przyprawy: mieloną kolendrę, cynamon (najlepiej patyk (jeśli go znajdziesz) i proszek), kminek, kurkumę, paprykę, kardamon, starty imbir i czosnek, sól, pokrojony w kostkę pomidor, gotować 1-2 minuty. Wyłącz gaz i odstaw na chwilę smażenie. Wlej wodę do kotła i zagotuj.
  22. smażymy cebulę z przyprawami i pomidorami
  23. 12. Woda w kotle prawie się zagotuje !!!, gdy najpierw smażymy migdały na maśle aż do lekkiego rumieńca :), następnie dodajemy ryż i rodzynki, kurkumę, curry, sól, wszystko dobrze smażymy jeszcze ok. 2 minuty.
  24. smażymy ryż rodzynki kurkumę migdały i curry
  25. 13. Napełnij wodą i gotuj, aż ryż będzie częściowo ugotowany - około 10 minut Na 2 szklanki ryżu weź 2 szklanki wody (1: 1), ponieważ nie musimy go gotować.
  26. napełniamy wodą i gotujemy
  27. 14. Cóż, teraz, jeśli masz dość głęboką i dużą patelnię (możesz wziąć kociołek lub woka), nałóż na nią najpierw mniejszą część półgotowego ryżu, na wierzch smażenie.
  28. smażymy ryż
  29. 15. Następnie - kurczak, ciecierzyca i znowu ryż.
  30. wkładamy kurczaka ciecierzycę i znów ryż
  31. 16. Dodaj jeszcze 1 szklankę przegotowanej wody i gotuj, aż naczynie będzie gotowe (cała woda wyparuje, ryż stanie się miękki). Gotowe naczynie przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
  32. dodajemy wodę i gotujemy
  33. 17. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, dobrze wymieszaj i podawaj. Smacznego
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
(1)
Chrupiące skrzydełka z kurczaka w kotle
(1)
Kurczak pieczony
(1)
Roladka z kurczaka z żelatyna
(1)
Chicken souvlaki - greckie szaszłyki z kurczaka
(1)
Chrupiący słodko-kwaśny kurczak
(1)