Sos śmietanowo-musztardowy

2020-08-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sos śmietanowo-musztardowy
Ostrość musztardy i kruchość śmietany w jednym sosie! Naprawdę wszechstronny sos do dań na zimno i na ciepło. Może być stosowany do przyprawiania sałatek, podawany z mięsem i rybą oraz pieczonego drobiu z tym sosem. Pikantno-kremowy smak sprzyja zwiększeniu apetytu.

Składniki

    • śmietana: 4 stołowe łyżki
    • musztarda: 1 stołowa łyżka
    • sok z cytryny: 1 łyżeczka
    • sól: do smaku
    • ostra papryka mielona: do smaku
    • mieszanka ziół: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Do przygotowania sosu potrzebne będą: śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu, sól, ostra mielona papryka, ostra musztarda rosyjska, suszone zioła i sok z cytryny. Grubość, smak i kaloryczność sosu zależą od zawartości tłuszczu w śmietanie.
  2. składniki sos musztardowy słodki
  3. 2. Do małej miski ze śmietaną dodaj gorącą musztardę rosyjską. Z ilości musztardy, której użyłem, daje całkiem ostry sos! Dostosuj ilość musztardy do swoich upodobań. Lub po prostu zastąp go francuską słodką musztardą. Możesz również użyć ziarnistej musztardy. Ale smak sosu w takich przypadkach zmieni się dramatycznie.
  4. dodajemy gorącą musztardę
  5. 3. Dodaj swoje ulubione suszone zioła. Mam oregano, bazylię i tymianek. Możesz też użyć świeżych ziół: kopru, pietruszki, a nawet kolendry, jeśli nie masz nic przeciwko temu.
  6. dodajemy suszone zioła
  7. 4. Do sosu wyciśnij łyżeczkę soku z cytryny. Wyciśnij sok przez sitko o drobnych oczkach, aby żadne pestki cytryny nie dostały się do sosu. Cytrynę można zastąpić limonką.
  8. dodajemy sok z cytryny
  9. 5. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Uważaj, bo musztarda jest już słona, więc istnieje ryzyko przesolenia sosu. Jeśli nagle tak się stanie, dodaj więcej śmietany :) W ogóle nie pieprzyłem, bo znowu sos i tak będzie bardzo ostry z powodu sporej ilości musztardy.
  10. przyprawiamy sos solą i pieprzem
  11. 6. Pozostaje tylko dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i możesz podać go do stołu!
  12. 7. Sos wygodnie jest mieszać widelcem. I należy to zrobić ostrożnie, w przeciwnym razie sok z cytryny oderwie się od pozostałych składników i osiądzie na powierzchni sosu.
  13. 8. Sos miał ostry i kremowy smak z wyraźną kwasowością.
  14. 9. Jeśli nie jesteś pewien, ile dokładnie potrzebujesz dodać ten lub inny składnik, radzę najpierw dodać go trochę, a następnie wymieszać i spróbować, co się stało. Dokładnie to robią szefowie kuchni. Nazywa się to „do smaku”. Smacznego!
  15. przygotowany sos śmietanowo musztardowy
Sos śmietanowo-musztardowy
Sos śmietanowo-musztardowy
Sos śmietanowo-musztardowy
Salsa pomidorowo paprykowa
(2)
Sos do piersi z kurczaka
(1)