Sos z pieczonej papryki i cukinii

2024-06-24 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sos z pieczonej papryki i cukinii
Sos z pieczonej papryki i cukinii to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale także skarbnica witamin i minerałów. Papryka, główny składnik sosu, jest bogata w witaminę C, A oraz antyoksydanty, które wspierają nasz układ odpornościowy i pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Cukinia natomiast dostarcza błonnika, witamin z grupy B oraz potasu, co korzystnie wpływa na pracę serca i układu trawiennego. Przygotowując ten sos, możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok, zamykając go w słoikach i przechowując na chłodne dni.

Alternatywy składników:

- Zamiast świeżego oregano można użyć suszonego, ale wtedy należy dodać go mniej, aby nie przytłoczył smaku sosu.
- Oliwę z oliwek można zastąpić olejem rzepakowym lub innym neutralnym olejem roślinnym.
- Jeśli nie lubisz ostrości, papryczki chili można całkowicie pominąć lub zastąpić słodką papryką w proszku.

Kalorie:

- Łączna liczba kalorii: Około 650 kcal
- Kalorie na porcję (1 słoik): Około 130 kcal

Składniki

    5 słoików o pojemności 330ml:
    • Czerwona papryka: 2kg
    • Cukinia: 1kg
    • Cebula: 2 sztuki
    • Czosnek: 1 główka
    • Papryczki chili: 2-4 sztuki (w zależności od ostrości)
    • Świeże oregano: 3-4 gałązki (same listki)
    • Sól: 2 łyżeczki
    • Oliwa: 2 łyżki
    • Sok z cytryny: z połowy cytryny

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie warzyw: Cukinię umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić na kawałki.
  2. 2. Cebulę obrać i pokroić na ósemki, czosnek obrać.
  3. 3. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa (cukinia, cebula, czosnek). Krótko przesmażyć, wlać pół szklanki wody, dodać listki oregano i dusić pod przykryciem aż warzywa będą bardzo miękkie.
  4. 4. Pieczenie papryki: Papryki umyć, przekroić na cztery części, usunąć gniazda nasienne i białe błonki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (skórką do góry) i rozpłaszczyć.
  5. 5. Papryczki chili umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, położyć pod kawałkami czerwonej papryki, aby się nie spaliły.
  6. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-30 minut aż skórka papryki stanie się prawie czarna. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę z papryki i zeskrobać miąższ z chili.
  7. 7. Łączenie składników: Uduszone warzywa połączyć z upieczoną papryką i zmiksować blenderem na gładki sos. Dodać sól i sok z cytryny.
  8. 8. Garnek z sosem postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
  9. 9. Przechowywanie: Gorący sos przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować przez 20 minut, a następnie zimne słoiki wynieść do spiżarni.
  10. 10. Przepis na sos z pieczonej papryki i cukinii jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy i wszechstronny. Można go używać jako dodatek do makaronów, mięs, a także jako baza do innych sosów i zup. Dzięki pasteryzacji zachowuje świeżość przez wiele miesięcy, co pozwala cieszyć się letnimi smakami również zimą.
Majonez grochowy
(1)
Sos z karmelizowanej cebuli
(1)
Sos orzechowy
(1)