Smakujcie ! Majonez z awokado to alternatywa dla zwykłego majonezu, ten jest zdrowszy i ma ciekawszy kolor bo zieloniutki. :) Pasuje do jajek na twardo, do kanapek czy jako dip do przekąsek. Idealny na wszelkie imprezy i święta.
Składniki
duże awokado: 1
oct ryżowy: 2 łyżki
czosnek granulowany: 1/4 łyżeczki
olej rzepakowy: 2 łyżki
musztard Dijon: 1-2 łyżki
cukier: 1-2 łyżki
sól: szczypta
Wykonanie przepisu
1. Najpierw kroimy awakado na połowę i wybieramy kość.
2. Wybieramy miąższ z awakado.
3. Miąższ z awokado oraz pozostałe składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy na gładki krem. Dodajemy szczyptę soli, ale nie jest to konieczne gdyż sama musztarda Dijon użyta do jego zrobienia jest już słona.
4. Następnie propozycja przystawki z majonezem z awokado: na plastry pomidora nakładami majonez, posypujemy startym serem żółtym (np. pecorino lub gruyere), dekorujemy pietruszką. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy na półmisku obsypanym posiekanym szczypiorem. Smacznego !