Syrop miętowy w domu

2020-08-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Syrop miętowy w domu
Przezroczysty syrop o ostrym zapachu świeżej mięty. Syrop ten można dodawać do gorącej herbaty w długie zimowe wieczory lub sody w upale. Można go dodawać do deserów i wypieków, a nawet do sosów i syropów. Robi się to prosto, a produkty są zawsze dostępne, zwłaszcza jeśli masz własny domek letniskowy.

Składniki

    • mięta: 200 gram
    • cukier: 300 gram
    • woda: 100 ml
    • kwas cytrynowy: 0,25 łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania syropu miętowego. Przy suchej pogodzie zaleca się spożywanie świeżo zebranej mięty. Dosłownie odpowiednia jest każda mięta na syrop, ale odmiany mentolu dają najsilniejszy aromat.
  2. składniki na syrop miętowy
  3. 2. Oddziel listki mięty od łodyg, nie potrzebujemy łodyg. Umyj liście, pozwól wodzie spłynąć i osusz jedną warstwą ręcznika papierowego. Nadmiar wody sprawi, że syrop będzie cieńszy niż to konieczne.
  4. przygotowane liści mięty
  5. 3. Umieść liście w rondlu ze stali nierdzewnej o grubym dnie.
  6. umieszczone liście miętę w rondlu
  7. 4. Do rondla z listkami mięty wsypać cukier granulowany. Cukier można spożywać nie tylko zwykły biały, ale także trzcinowy lub brązowy. Dwie ostatnie nadadzą syropowi żółtawy kolor i subtelną karmelową nutę. Ale wszystko zależy od Twojego gustu.
  8. dodajemy cukier do liście mięty
  9. 5. Do rondla wlej cukier i wodę miętową. Weź wodę oczyszczoną przez filtr lub kupioną w sklepie. Dzięki temu smak mięty będzie się bardziej rozwijał, gdy woda będzie bardziej miękka. Umieść na średnim ogniu i zagotuj.
  10. zalewamy wodą
  11. 6. Gdy masa się zagotuje, dodaj kwas cytrynowy. To nie tylko poprawi smak, ale także zapobiegnie krystalizacji syropu. Możesz dodać sok z cytryny zamiast kwasu cytrynowego, ale pamiętaj, że może to osłabić aromat mentolu.
  12. dodajemy kwas cytrynowy
  13. 7. Po dodaniu kwasu cytrynowego zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut na wolnym ogniu.
  14. gotujemy liście mięty
  15. 8. Zdjąć patelnię z syropem miętowym z ognia i przecedzić przez drobne sito. Przenieś do czystych, suchych słoików i przykryj czystymi pokrywkami. Po ostygnięciu przenieść do ciemnego chłodnego miejsca. Jeśli chcesz, aby syrop był zielony, dodaj trochę zielonego barwnika spożywczego. Oczywiście nie jest to zbyt przydatne, ale wygląda całkiem naturalnie i pięknie.
  16. przecedzony syrop miętowy przez sito
  17. 9. Ten syrop, jeśli jest trochę rozcieńczony, może być użyty jako impregnat do ciastek. Dodaj do parzonej herbaty, przygotuj koktajle na bazie syropu lub dodaj do deserów. Smacznego.
  18. syrop miętowy
Syrop miętowy w domu
Syrop miętowy w domu
Syrop miętowy w domu
Chimichurri - sos z kruszonej zieleni
(1)
Ostry sos z marchwi
(2)
Klasyczny sos salsa
(1)
Sos z tuńczyka z puszki
(1)
Sos miodowo musztardowy do sałatek
(2)
Sos z cukinii na zimę do mięs i makaronu
(5)