Masło topione (ghee) bez laktozy

2022-01-16 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Masło topione (ghee) bez laktozy
Od dłuższego czasu mój ulubiony tłuszcz, w którym  wypiekam naleśniki to roztopione masło ghee . Od dawna nie wlewam na patelnię żadnego bezsmakowego i bezwonnego czystego rafinowanego oleju roślinnego. Jedną z najbardziej pachnących i najzdrowszych alternatyw jest roztopione masło. 

Chociaż jest najbardziej znany jako zdrowy produkt spopularyzowany przez Ajurwedę, topione masło w Polsce ma również dość starą tradycję. Roztopione masło mozno wytrzymać ponad 6 miesięcy, gdy jest przechowywane poza lodówką. Smażenie na takim maśle jest bardzo wygodne, nie pali się i nie dymi, a smażone na nim potrawy pachną orzechami i karmelem. Masło ghee należy docenić nie tylko ze względu na jego piękną barwę i orzechowy aromat, ale również za jego wpływ na nasz organizm. 

Masło jest zdrowe i bezpieczne nawet dla alergików i osób nietolerujących mleka krowiego i laktozy. Jedynym warunkiem jest oczywiście prawidłowe sklarowanie, czyli oczyszczenie masła.  Tak przygotowane masło nie zawiera już laktozy ani kazeiny, dlatego jest odpowiednie również dla osób, które ich nie tolerują. Zawiera również witaminę A i trochę witaminy E, kwasów tłuszczowych omega. Od prawie 1000 lat Ajurweda uznaje topione masło (ghee) za jeden z najzdrowszych tłuszczów stosowanych w produkcji żywności.  

Roztopione masło jest promowane w owsiance lub mieszane z ciastami. Zauważyłam, że masło ghee kupione w sklepie nie jest dokładnie tak aromatyczne i pachnące jak karmelowe, jak przyrządza się je w domu.  Nie jest trudno zrobić to w domu, tylko zanim zadbamy o jak najbardziej naturalne i tłuste masło.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • Masło naturalnej jakości o zawartości tłuszczu 82%: 1 kg.
    • Garnek wysokiej jakości z grubym dnem

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw wybierz garnek z grubym dnem.
  2. 2. Włóż całe masło do garnka i zacznij podgrzewać na wolnym ogniu, bez żadnego przykrycia, aż do roztopienia się tłuszczu. Nie mieszaj masła, tylko cierpliwie czekaj. Nie zakrywamy garnka, ponieważ podczas gotowania masła woda musi wyparować. Ugotowane masło ubijamy obficie białą pianką, następnie zmniejszamy ogień i dalej gotujemy.
  3. Reklama
  4. 3. Podczas gotowania coraz większej ilości białej piany zachodzi proces oddzielania białek od tłuszczu. Od czasu do czasu mieszaj gotujące się masło, aby białka oddzieliły się i opadły na dno. Usuwanie piany nie jest konieczne.
  5. 4. W zależności od jakości użytego masła, po około pół godzinie białko osiada na dnie garnka, tłuszcz ciemnieje prawie do bursztynowego koloru, a białą piankę zastępują małe plamy brązowej blaszki.
  6. 5. Przygotowane roztopione masło (ghee) musi być bogate i piękne w bursztynie. Jeśli masło jest jasnożółte z białymi plamami, obracamy je jeszcze trochę, ale nie przegrzewamy, aby nie zrobiło się ciemnobrązowe.
  7. 6. Przygotowane masło wyjąć natychmiast z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
  8. 7. Nawet w garnku z grubym dnem wyjętym z ognia proces nagrzewania trwa nadal, więc można wstawić garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą, aby zatrzymać ten proces. Nie przykrywamy garnka pokrywką.
  9. 8. Odcedź trochę masła przez gęste sitko lub podwójną gazę.
  10. 9. Natychmiast opłucz garnek pozostałością białka, aby zapobiec jej wyschnięciu.
  11. 10. Gdy całkowicie ostygnie, gęstnieje, a po włożeniu do lodówki twardnieje. Pojemnik roztopionego masła można przechowywać w temperaturze pokojowej bardzo długo, nawet kilka miesięcy. Pyszne!
Chutney z mango
(1)
Wołowina po chińsku: stir-fry z wołowiną i warzywami oraz sosem teriyaki
(1)
Adżika z zielonych pomidorów
(2)
Domowy sos pomidorowy z bazylią
(1)
Sos awokado-grecki jogurt
(1)
Przecier pomidorowy
(1)
Keczup z cukinii
(1)