Właściwie przygotowałem ten sos z indyka z parmezanu, którego przepis opublikuję w następnym poście. Ale sos był tak dobry, że postanowiłem rozłożyć go osobno. Bardzo jasny i bogaty smak, idealny do makaronów, mięsa i drobiu.
Składniki
tłuczone pomidory: 1 puszka (425 g)
pomidory pokrojone we własnym soku: 1 puszka (425 g)
3. Smażyć cebulę na głębokiej patelni na oleju z oliwek przez 4-5 minut (lub w misce multicooker w trybie „Pieczenie / smażenie”, natychmiast ustawić 25 minut).
4. Dodaj posiekany czosnek i płatki ostrej papryki, smaż przez 1 minutę.
5. Dodaj oliwki, kapary i wino, smaż przez 1-2 minuty.
6. Dodaj pomidory (jeśli używasz świeżo obranej i drobno posiekanej), tymianku, rozmarynu, czarnego pieprzu i soli. Gulasz przez 5 minut.
7. W razie potrzeby spróbuj dodać sól i cukier, gotuj jeszcze 5 minut. Na końcu dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku.