Meksykański sos pomidorowy do tacos i chipsów tortilla (Salsa de Tomate)

2023-04-29 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Meksykański sos pomidorowy do tacos i chipsów tortilla (Salsa de Tomate)
Ci z Was, którzy lubią chodzić do meksykańskich restauracji, na pewno próbowali sosu pomidorowego podawanego z chipsami tortilli. Ja uwielbiam ten sos tak bardzo, że robię go w domu. Kiedy odkryłam ten przepis, stał się on moim numerem jeden jeśli chodzi o sos pomidorowy do wszelkiego rodzaju przekąsek i oczywiście chipsów tortilla (które uwielbiam równie mocno :D).

Smak meksykańskiego sosu pomidorowego jest bardzo lekki, orzeźwiający i trochę pikantny. Jeśli chcesz mieć bardzo ostry sos, użyj 2 lub 3 papryczek serrano, ale jeśli nie jesteś zaprzyjaźniony z ostrymi sosami, po prostu nie używaj papryczek serrano (lub dodaj tylko bardzo małą ilość dla smaku). Sos można przechowywać do 3-4 dni w lodówce.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • 4 średniej wielkości pomidory
    • 225 g tartych pomidorów z puszki bez pestek i skórek
    • 1 średniej wielkości cebula
    • 1 garść posiekanych świeżych liści kolendry
    • 1 świeża papryka serrano lub jalapeno
    • 0,5 cytryny
    • 2 łyżki. 5-6 % octu (białego lub jabłkowego) 
    • sól

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Obrać cebulę. Połowę cebuli drobno posiekać, zalać octem, wymieszać i pozostawić do zamarynowania w temperaturze pokojowej na czas przygotowania sosu.
  2. 2. Do garnka z wodą dodaj 1 pomidora, paprykę serrano (lub jelapeno) i pozostałą połowę cebuli. Gotuj warzywa do miękkości.
  3. Reklama
  4. 3. Umieścić w misce koktajlowej razem z przetartymi pomidorami. Przecierać wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. 4. Pozostałe 3 pomidory umieścić w misce, zalać wrzątkiem, odstawić na 5-7 minut, następnie obrać, usunąć pestki (jeśli chcemy je zachować) i posiekać. Wymieszać z warzywami mielonymi.
  6. 5. Sos mieszamy z posiekaną kolendrą i marynowaną cebulą, wyciskamy sok z 0,5 cytryny i doprawiamy solą do smaku.
  7. 6. Podawać z tacos, chipsami tortilla i innymi daniami lub przekąskami.
  8. 7. Porada: Jeśli nie lubisz ostrych sosów, nie używaj papryki serrano (lub jalapeno).
Meksykański sos pomidorowy do tacos i chipsów tortilla (Salsa de Tomate)
Majonez grochowy
(1)
Ostry sos z marchwi
(2)
Sos z karmelizowanej cebuli
(1)
Sos do spaghetti na zimę
(8)
Sos Pomidorowy, Meksykański z cukinią
(1)
Chimichurri - sos z kruszonej zieleni
(1)
Salsa pomidorowo paprykowa
(2)