Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko

2024-08-03 Autor przepisu Karolina - Lisia Kawiarenka

Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko
Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko to wyjątkowy deser, który łączy w sobie delikatność sernika z intensywnym aromatem kawy. Ten przepis powstał z inspiracji moją miłością do serników i pasją do tworzenia nowych smaków. Sernik jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy, ponieważ zawiera białko i wapń, które są korzystne dla naszych kości i mięśni. Kopiko, popularne cukierki kawowe, nadają sernikowi unikalny smak, który zadowoli każdego miłośnika kawy. Przygotowanie tego deseru jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego gościa.

To już drugi przepis na Lisiej (po torcie z "wertersami"), z wykorzystaniem popularnych, twardych cukierków. 

Alternatywy składników

  • Twaróg sernikowy można zastąpić serkiem mascarpone.
  • Ciasteczka maślane można zamienić na herbatniki lub ciasteczka owsiane.
  • Kopiko można zastąpić innymi twardymi cukierkami kawowymi lub czekoladowymi.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Użycie folii aluminiowej podczas pieczenia w kąpieli wodnej zapobiega dostaniu się wody do sernika.
  • Delikatne podgrzanie śmietanki z Kopiko przed jej schłodzeniem pomoże w lepszym połączeniu składników.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

  • Korzyści: Twaróg sernikowy jest bogaty w białko i wapń, co wspiera zdrowie kości i mięśni. Kawa zawarta w cukierkach Kopiko może zwiększać koncentrację i poprawiać nastrój.
  • Wady: Sernik zawiera cukier i tłuszcz, dlatego powinien być spożywany z umiarem.

Kalorie

  • Kalorie w sumie: około 3000 kcal
  • Kalorie w porcji: około 250-300 kcal

Składniki

    Spód (na formę o śr. 20-22 cm.):
    • Ciasteczka maślane: 140 g
    • Masło: 50 g
    • Szczypta soli
    Masa serowa:
    • Twaróg sernikowy: 600 g
    • Cukier: 100 g
    • Szczypta soli
    • Jajka: 2 duże
    • Kwaśna śmietana: 100 ml
    • Śmietanka 30%: 100 ml
    • Pokruszone cukierki Kopiko: 75 g
    Warstwa śmietankowa:
    • Śmietanka 30%: 200 ml
    • Cukierki Kopiko: 25 g

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Zanim przystąpisz do przygotowania sernika, najpierw przygotuj warstwę śmietankową. Kopiko pokrusz w moździerzu i dodaj do śmietanki. Możesz ją lekko podgrzać na małym ogniu, aby rozpuścić cukierki (uważaj, żeby nie zagotować).
  2. 2. Schłódź i umieść w lodówce do całkowitego schłodzenia (najlepiej na całą noc).
  3. 3. Przygotuj formę do pieczenia sernika. Owiń ją dwukrotnie folią aluminiową, aby zabezpieczyć przed dostaniem się wody (ten krok możesz pominąć, jeśli nie planujesz pieczenia w kąpieli wodnej, a tylko umieścisz naczynie z parującą wodą poziom niżej w piekarniku). Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, boki pozostaw odkryte.
  4. 4. Pokrusz ciastka – ja użyłam moździerza, ale można je również umieścić w mocnym woreczku foliowym i rozgnieść wałkiem.
  5. 5. Dodaj sól i roztopione masło do okruchów. Wymieszaj łyżką, a następnie wyrób ręką, aby wszystkie okruchy były nasączone masłem. Masę przełóż do formy i uformuj płaski spód, lekko dociskając.
  6. 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Wyjmij i obniż temperaturę do 165°C.
  7. 7. Twaróg przełóż do misy miksera, dodaj cukier i sól, ubijaj przez około 4 minuty. Dodawaj po jednym jajku, miksując krótko po każdym (około 1 minuty), aż składniki się połączą.
  8. 8. Dodaj kwaśną śmietanę i wmiksuj. Wlej śmietanę 30% i wmiksuj do połączenia składników.
  9. 9. Na koniec dodaj pokruszone cukierki, szybko wymieszaj, aby kawałki były widoczne w serniku. Wylej masę na podpieczony spód.
  10. 10. Zagotuj około 2 litry wody. Włóż tortownicę do większej formy (jeśli się zmieści), umieść w piekarniku i wlej gorącą wodę do większej formy. Zamknij piekarnik i piecz sernik przez około 1 godzinę.
  11. 11. Upieczony sernik powinien lekko drżeć w środku po poruszeniu formy. Wyłącz piekarnik, pozostaw sernik w środku i lekko uchyl drzwiczki, aby studził się przez 1 godzinę.
  12. 12. To zapobiegnie powstawaniu pęknięć. Wyjmij sernik z piekarnika, przykryj folią i wstaw na noc (lub minimum 4 godziny) do lodówki.
  13. 13. Po schłodzeniu sernika, ubij schłodzoną śmietankę z rozpuszczonym Kopiko. Wyłóż na wierzch sernika i uformuj fale przy pomocy łyżki. Przed podaniem sernik można posypać mieloną kawą.
Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko
Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko
Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko
Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko
Sernik "Kwitnący tulipan" z ptasim mleczkiem
(3)
Sernik cynamonowy, jabłkowy i cukrowy
(1)
Sernik z serków homogenizowanych
(1)
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
(1)
Pyszne sernikobrownie
(1)
Szybki sernik dyniowy
(1)
Sernik cytrynowy na mocno kakaowym spodzie
(1)
Sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką
(1)
Sernik dyniowo - imbirowy
(1)
Sernik z herbatą matcha i truskawkami
(1)