Sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką

2024-06-29 Autor przepisu Cynamonowe szczescie

Sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką
Na tego szarego dnia mam dla Was wyjątkowy przepis na sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką. To nie tylko pyszne ciasto, ale także zdrowa alternatywa dzięki zastosowaniu pełnoziarnistej mąki i jogurtu naturalnego. Przepis inspirowany sernikiem Ewy Wachowicz, został zmodyfikowany, aby był bardziej fit i korzystny dla zdrowia.

Śliwki, główny składnik tego sernika, są bogate w witaminy A i C, potas oraz błonnik, co czyni je doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Spożywanie śliwek może wspierać układ trawienny, wzmacniać układ odpornościowy oraz poprawiać kondycję skóry. 

Kaloryczność:

Sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką ma około 3200 kcal w całości. Jedna porcja (przy podziale na 12 kawałków) zawiera około 267 kcal.

Alternatywy składników:

  • Zamiast twarogu można użyć serka ricotta.
  • Cukier biały można zastąpić ksylitolem lub erytrolem dla wersji mniej kalorycznej.
  • Mąkę pszenną pełnoziarnistą można zastąpić mąką migdałową lub owsianą.

Składniki

    Ciasto kruche ( 22 cm.)
    • Mąka pełnoziarnista: 150 g
    • Cukier: 50 g
    • Masło: 80 g
    • Kakao: 1 łyżeczka
    • Jogurt naturalny: 2 łyżki
    Masa serowa
    • Twaróg (President z Biedronki): 750 g
    • Jajka: 4 szt.
    • Cukier: 200 g
    • Cukier waniliowy: 1 łyżka
    • Sól: szczypta
    • Budyń waniliowy: 1 opakowanie
    • Śliwki węgierki: 500 g
    Czekoladowa pianka
    • Gorzkia czekolada: 1 tabliczka
    • Śmietanka 30%: 150 ml
    • Płatki czekoladowe lub gorzka czekolada do posypania: według uznania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie ciasta kruchego:Wszystkie składniki łączymy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  2. 2. Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia, przekładamy do tortownicy i podpiekamy w 180°C przez 10-15 minut do zarumienienia.
  3. 3. Przygotowanie masy serowej: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. 4. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
  5. 5. Do utartych żółtek dodajemy twaróg oraz budyń i mieszamy.
  6. 6. Delikatnie wmieszamy pianę z białek do masy serowo-jajecznej.
  7. 7. Pieczenie: Na podpieczonym spodzie układamy połówki śliwek skórką do dołu.
  8. 8. Wykładamy masę serową na śliwki i pieczemy w 180°C przez około godzinę.
  9. 9. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku do ostudzenia.
  10. 10. Przygotowanie czekoladowej pianki: Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
  11. 11. Ubijamy schłodzoną śmietankę i powoli łączymy z rozpuszczoną czekoladą.
  12. 12. Wykładamy piankę na zimny sernik i posypujemy płatkami czekoladowymi.
  13. 13. Przygotowanie tego sernika to świetny sposób na poprawę humoru w pochmurne dni oraz zadbanie o zdrową dietę.
Sernik dyniowo - imbirowy
(1)
Sernik "Kwitnący tulipan" z ptasim mleczkiem
(3)
Sernik na zimno z wiaderka
(1)
Sernik z serków homogenizowanych
(1)
Ciasto twarogowe ze śliwkami
(1)
Sernik cynamonowy, jabłkowy i cukrowy
(1)
Sernik Izaura - najlepszy przepis
(1)
Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko
(1)
Kremowy sernik czekoladowy
(1)
Pyszne sernikobrownie
(1)