Ciasto "Piegusek" - pyszne, leciutkie i bardzo smaczne ciasto !

2020-02-25 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto "Piegusek" - pyszne, leciutkie i bardzo smaczne ciasto !
Pyszne ciasto w formie chleba - myślę każdy z nas dopóki nie skosztuje będzie myślał że to jest prosty chleb z makiem - no to nie ! To jest pyszne, leciutkie i bardzo smaczne ciasto !   

Składniki

    • białka: 1 szklanka
    • suchy mak: 1 szklanka 
    • cukru: 1/3 szklanki
    • mąka pszenna: 1 szklanka
    • margaryna: 125 gramów 
    • proszku do pieczenia: 1 łyżeczka 
    • cukier waniliowy: 1 łyżka
    • aromat rumowy lub śmietankowy

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku margarynę rozpuszczamy w rondelku na malutkim ogniu i odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę keksową o wymiarach 10x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. 2. Następnie zimne białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i stopniowo zwykły cukier ubijamy dalej, aż powstanie lśniąca, sztywna pianka.
  3. 3. Na zakończenie miksując na wolnych obrotach miksera dodajemy mąkę, mak, proszek do pieczenia, ostudzoną, płynną margarynę i na koniec kilka kropli aromatu do smaku. Gdy wszystkie składniki są połączone ciasto wylewamy do keksówki, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego !
Ciasto "Piegusek" - pyszne, leciutkie i bardzo smaczne ciasto !
Ciasto "Calineczka" - truskawkowe ciasto z nieba !
(3)
Ciasto meduza z kremem i ananasem
(1)
Szarlotka z różową pianką
(1)
Bezjajeczna babka tutti frutti
(1)
Tarta z jeżynami
(1)
Biszkopt z malinami i kruszonką
(1)