Karmelowe-miodowe ciasto z malinami

2020-04-09 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Karmelowe-miodowe ciasto z malinami
Ile osób poprosiło mnie o przepis na to ciasto, nie liczę))) Najciekawsze jest to, że przepis wziął od cudownej dziewczyny Ani-Rainbow, która ma go z truskawkami. Ale mój mąż tak naprawdę nie lubi truskawek. I piekło dla jego rodziny. Postanowiłem więc zastąpić go malinami. A co myślisz, kiedy zamierzałem tu dodać przepis. W Internecie zdjęcia „Ciasta miodowego z malinami” są już pełne))))) Ale… Krem ma wyjątkowy charakter. Spotkałem go tylko z Ani. I tutaj dzielę się z tobą. Naprawdę podobała mi się ta wersja miodu. Jest bardzo miękka, soczysta, a ta sama malina osłabia słodycz takiego ciasta. Super - pyszne ciasto !!!

Składniki

    Do ciasta:
    • cukier: 150 gramów 
    • miód: 60 gramów ;
    • jajko: 90 g (około 2 szt.);
    • masło: 110 gramów 
    • soda: 9 gram
    • kwas cytrynowy:  2,5 gram
    • mąka: 390 gramów 
    Do krema:
    • białka jaj: 4
    • cukier: 200 gramów 
    • woda: 4 łyżki wody
    • kwaśna śmietana 20%: 250 gramów 
    • malin: 300 gramów 
    Aby przykryć ciasto:
    • kwaśna śmietana 25%: 150 gramów 
    • cukier puder: 2 łyżki stołowe
    • orzechy włoskie: 80 gram
    • maliny

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw przygotuj ciasto: Wlej cukier do rondla z grubym dnem i podpal. Gdy cukier zacznie się topić, zmniejsz ciepło do średniego. Nie wtrącaj się !!! Możesz okresowo powoli przechylać patelnię w jedną lub drugą stronę, aby cukier stopił się w tym samym czasie.
  2. 2. W tym samym czasie rozpuść masło i miód w innym rondlu. Mieszanka masła i miodu powinna być gorąca, aby karmel nie stwardniał. Mieszaj karmel i miód z masłem, aż będzie gładkie.
  3. masa karmelowa-miodowa
  4. 3. Ochłodzić karmelowo-miodową masę do 70 stopni. Będzie szybciej, jeśli wlejesz go do zimnej miski. Mogą tworzyć się plasterki karmelu. Nie warto się martwić, rozpuszczą się w cieście podczas pieczenia.
  5. 4. Dodaj jajka do schłodzonej mieszanki karmelu i wymieszaj.
  6. 5. Dodaj 1/3 mąki i mieszaj, aż będzie gładka.
  7. 6. Dodaj sodę, kwas cytrynowy do ciasta i energicznie wymieszaj mikserem. Ciasto spieni się i rozjaśni.
  8. 7. Dodaj pozostałą mąkę do ciasta i ugniataj miękkie, lepkie ciasto. Odstaw ciasto na około 5 minut i przykryj je ręcznikiem. Ciasto ma niesamowity smak miodu karmelowego.
  9. ciasto miodowe karmelowe
  10. 8. Podziel ciasto na 10-12 równych kawałków.
  11. 9. Rozwałkowujemy ciasto na pergaminie i wycinamy z niego koło o średnicy 18-20 cm, test należy rozłożyć bardzo cienko.
  12. rozdzielone ciasto
  13. 10. Ciasto z pergaminem przesuwamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 5 minut.
  14. 11. Nie trzeba przekuwać ciasta widelcem.
  15. 12. Gotowe ciasto wyjąć z pergaminu i pozostawić do ostygnięcia. Natychmiast pokrój nierówne ciasta. Moje ostatnie ciasto wyszło dziwacznie, a potem poszło do miękiszu.
  16. upieczone ciasto karmelowe-miodowe
  17. 13. Krem: Oto cały układ. Krem jest niezwykły, podobnie jak włoska beza.
  18. 14. Więc beza: w rondlu zmieszaj cukier i wodę. Kładziemy na średnim ogniu i gotujemy syrop do temperatury 118 stopni. Pokonaj białych, aż miękkie szczyty. Nie przerywając ubijania białek, stopniowo dodawaj gorący syrop. Kontynuuj ubijanie przy niskich prędkościach, aż masa osiągnie temperaturę pokojową przez około 10 minut.
  19. przygotowanie kremu
  20. 15. Pokonaj śmietanę. Możesz dodać zagęszczacz do śmietany. Ale nie potrzebowałem tego! Dodaj bezę do kwaśnej śmietany i delikatnie wymieszaj śmietankę za pomocą szpatułki, aż będzie gładka. Krem jest gotowy !!!
  21. przygotowany krem
  22. 16. Składanie ciasta: Posmarować każde ciasto kremem i losowo rozsypać maliny, niewiele. Rozłóż około 2 łyżki śmietany na każde ciasto.
  23. układanie ciasta
  24. 17. Więc zbierz całe ciasto. Ciasta, śmietana, maliny ...
  25. zebrane ciasto
  26. 18. Umieść zmontowane ciasto w lodówce na co najmniej trzy godziny, najlepiej dłużej.
  27. 19. Po schłodzeniu udekoruj ciasto.
  28. 20. Aby to zrobić, zmielić resztki razem z orzechami włoskimi na okruchy.
  29. 21. Ponadto ubij śmietanę cukrem. I pokryj jej całe ciasto.
  30. 22. Posyp okruchy i udekoruj malinami.
  31. 23. Ciasto jest gotowe !!!!
  32. gotowe ciasto karmelowo-miodowe z malinami
  33. 24. Smacznego !
  34. rozpływające ciasto w ustach
  35. 25. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Jest tak smaczny, że trudno się mu oprzeć, aby nie odciąć kolejnego kawałka:)))
  36. )
  37. 26. Rada: Więcej przepisów na ciasta znajdziecie: Ciasta.
Karmelowe-miodowe ciasto z malinami
Ciasto "Czarna Inez" ( czekoladowo - śliwkowa)
(1)
Ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone
(1)
Przepis na ciasto serowe w piekarniku
(1)
Szybki sernik dyniowy
(1)