Kruche ciasto z malinami i lekką, budyniową pianką

2023-05-09 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kruche ciasto z malinami i lekką, budyniową pianką
... przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, na której zrobiło niesamowitą furorę i podbiło serca bardzo, bardzo wielu osób :) Kruchy spód, maliny i cudownie lekka pianka tworzą genialny duet! Jak dla mnie – rewelacja! I co najważniejsze, ciasto jest łatwe, szybkie w przygotowaniu i można je zrobić z różnymi owocami – malinami, jagodami, borówkami, wiśniami, rabarbarem, truskawkami… i wcale nie trzeba czekać na sezon owocowy, ponieważ można użyć również owoce mrożone – jakże to dobra wiadomość w środku zimy :) Mimo swojej prostoty ciasto jest wyśmienite i smakuje chyba każdemu…

Składniki

    Kruche ciasto:
    • 2,5 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 1,5 szklanki mąki bezglutenowej Schar + 1 szklanka mąki kukurydzianej)
    • 250 g. zimnego masła lub margaryny
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja zawsze pomijam)
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 5 żółtek
    Pianka:
    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru drobnego
    • 1 cukier wanilinowy 16 g.
    • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g.)
    • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (u mnie 50 ml.)
    Dodatkowo:
    • 500 g. malin (u mnie 300 g.)
    • cukier puder

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Kruche ciasto: Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki, szybko je zagniatamy, dzielimy ciasto na 2 części – około 60 i 40 %, każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 – 2 godziny.
  2. 2. Dużą blaszkę (u mnie 23 x 28 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy większą część ciasta (60%), lekko wyrównujemy je dłonią i podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) przez około 15 minut.
  3. 3. Następnie podpieczony spód odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  4. 4. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie bardzo powoli, łyżka po łyżce dodajemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
  5. 5. Następnie na przemian wsypujemy proszek budyniowy i bardzo powoli wlewamy olej (bardzo małym strumyczkiem) i miksujemy przez dłuższą chwilę na najwolniejszych obrotach, aż składniki się dokładnie połączą (pianka powinna mieć lekką, i bardzo delikatną strukturę).
  6. 6. Na podpieczony, zimny spód wylewamy ubitą pianę, układamy gęsto maliny otworkami do góry (jeśli używamy maliny mrożone nie rozmrażamy ich wcześniej!), lekko wtykamy je w pianę, na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%), wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 – 40 minut.
  7. 7. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Kruche ciasto z malinami i lekką, budyniową pianką
Kruche ciasto z malinami i lekką, budyniową pianką
Kruche ciasto z malinami i lekką, budyniową pianką
Szarlotka z różą
(1)
Gwiazdkowy przekładaniec bez pieczenia
(1)
Ciasto z jabłkami zapiekane z kremem budyniowym
(1)