Kremowy sernik czekoladowy

2024-08-08 Autor przepisu Karolina - Lisia Kawiarenka

Kremowy sernik czekoladowy
Kremowy sernik czekoladowy to idealny deser na każdą okazję. Połączenie delikatnego sera i intensywnej czekolady sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest to idealna propozycja na święta, spotkania rodzinne lub romantyczne kolacje. Dzięki prostym składnikom i łatwej procedurze przygotowania, każdy, nawet początkujący kucharz, poradzi sobie z tym przepisem. Spożywanie czekolady w umiarkowanych ilościach ma swoje zalety zdrowotne, w tym poprawę nastroju dzięki podnoszeniu poziomu serotoniny. Ser, jako główny składnik sernika, dostarcza wartościowego białka i wapnia, które są niezbędne dla zdrowych kości i mięśni.

Alternatywy składników

  • Ser: Zamiast sera President można użyć serka kremowego typu philadelphia lub innego tłustego twarogu.
  • Czekolada: Można zastosować czekoladę mleczną dla łagodniejszego smaku.
  • Ciasteczka na spód: Zamiast ciasteczek zbożowych można użyć herbatników lub ciasteczek czekoladowych.

Wskazówki dotyczące przepisu

Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji, sernik można piec w kąpieli wodnej. Formę z ciastem należy umieścić w większej formie wypełnionej wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Spożywanie sernika w umiarkowanych ilościach dostarcza organizmowi białka i wapnia z sera oraz antyoksydantów z czekolady. Jednak ze względu na zawartość cukru i tłuszczu, należy spożywać go z umiarem.

Kalorie

  • Kaloryczność całego sernika: około 4500 kcal
  • Kaloryczność jednej porcji (1/12): około 375 kcal 

Składniki

    Na masę serową:
    • Ser: 1 kg (ja dałam wiaderko President)
    • Jaja: 4 sztuki
    • Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    • Cukier: 1 pełna szklanka
    • Cukier waniliowy: 1,5 łyżki (dałam swój z wanilią)
    • Czekolada gorzka: 200 g
    • Śmietana kremówka 30%: 100 g
    Składniki na ciasteczkowy spód:
    • Ciasteczka zbożowe lub pozostałości świątecznych pierniczków: 170 g
    • Masło: 70 g (stopione)
    • Ciemne kakao: 2 kopiaste łyżki
    Dodatkowo:
    • Marmolada

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki 2-3 godziny wcześniej, aby się ogrzały.
  2. 2. Ser odsączamy z serwatki.
  3. 3. Ciasteczka kruszymy na piasek. Dodajemy kakao i przesiewamy wszystko razem.
  4. 4. Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.
  5. 5. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy masą ciasteczkową, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię.
  6. 6. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a następnie schładzamy do temperatury pokojowej.
  7. 7. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
  8. 8. Dodajemy nie ubitą śmietanę kremówkę i ponownie chwilę miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, ucieramy.
  9. 9. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna). Hartujemy ją, dodając 2 łyżki masy serowej, aby nie powstały grudki. Następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy.
  10. 10. Ciasteczkowy spód smarujemy cienką warstwą marmolady i wykładamy masę serową. Wyrównujemy powierzchnię.
  11. 11. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).
  12. 12. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat i kiedy ciasto osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy do lodówki.
  13. 13. Podsumowanie: Kremowy sernik czekoladowy to doskonały deser na każdą okazję. Dzięki prostym składnikom i łatwej procedurze przygotowania, nawet początkujący kucharze mogą go przyrządzić. Smak czekolady i kremowego sera sprawia, że jest to deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. Pamiętaj, by spożywać go z umiarem, ponieważ jest kaloryczny.
Kremowy sernik czekoladowy
Kremowy sernik czekoladowy
Sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką
(1)
Przepis na ciasto serowe w piekarniku
(1)
Sernik dyniowo - imbirowy
(1)
Sernik z serków homogenizowanych
(1)
Sernik cytrynowy na mocno kakaowym spodzie
(1)
Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko
(1)