Sernik na zimno z wiaderka

2020-06-25 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sernik na zimno z wiaderka
Sernik nowojorski to klasyk tego gatunku: bez którego nie można sobie wyobrazić menu nowoczesnej kawiarni. Czy wiesz, że ten deser jest jednym z najmłodszych? To znaczy, oczywiście, ludzie robili ciasta z twarogiem od czasów starożytnych, ale pomysł właśnie tego - ze śmietaną w cienkim nadzieniu narodził się pod koniec lat dwudziestych. Arnold Ruben, właściciel dość znanej restauracji Turf w Nowym Jorku, postanowił zrobić deser z produktem, który dopiero zaczynał zdobywać popularność - z twarogiem „Philadelphia”. Eksperyment zakończył się sukcesem, a sernik, nazwany tak od jego „narodzin”, rozpoczął triumfalną procesję, najpierw w Ameryce, a potem na całym świecie. Czy trudno jest zrobić ten deser w domu? Mówimy nie! Postępuj zgodnie z przepisem, a Twój sernik w Nowym Jorku na pewno się uda.

Składniki

    Do wypełnienia:
    • śmietana o zawartości tłuszczu co nie wiecej 33%: 50 gram
    • śmietana o zawartości tłuszczu 33%: 100 gram
    • miękki ser śmietankowy: 700 gram
    • ekstrakt waniliowy: 1-2 łyżeczki
    • cukier:  60 gram
    • jajka: 3 szt
    Dla podstawy:
    • masło: 120 gram
    • ciasteczka: 300 gram
    • cukier: 30 gram
    • mielona gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
    • mielony cynamon - 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj bazę sernika nowojorskiego. Pokrój masło na małe kostki i rozpuść na małym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. rozpuszczone masło na ogniu
  3. 2. Zmiel ciasteczka blenderem lub połóż na stole, przykryj grubą folią spożywczą i kilkakrotnie zwinąć na wałek do ciasta. Wymieszaj okruchy z masłem.
  4. okruchy z masłem
  5. 3. Dodaj cukier, zmieloną gałkę muszkatołową i cynamon. Dobrze wymieszać. Włóż uzyskaną masę do podzielonej formy o średnicy 26 cm i rozprowadź, tworząc podstawę sernika.
  6. dodajemy składniki suche do ciasta
  7. 4. Rozgrzej piekarnik do 150 ° C. Umieść bazę New York Cheesecake na środkowym poziomie. Na dnie - połóż duży pojemnik ogniotrwały z wodą (olej z formy wleje się do niego podczas pieczenia). Gotuj przez 15 minut, a następnie ostudź.
  8. pieczemy cheesecake
  9. 5. Zrób masę z sernika nowojorskiego. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę ze śmietaną, twarogiem, ekstraktem waniliowym i cukrem. Następnie dodaj jajka pojedynczo, po każdym dokładnym ubiciu masy mikserem.
  10. nadzienie dla sernika
  11. 6. Wlać powstałe nadzienie na podstawę sernika. Piec przez 1 godzinę, a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić gotowy sernik nowojorski na 15 minut.
  12. wlewamy nadzienie podstawę sernika
  13. 7. Otwórz drzwi piekarnika. Pozostaw sernik nowojorski w środku na kolejne 15 minut. Następnie ciasto niech ostygnie i włóż do lodówki na co najmniej 6-10 godzin. Smacznego !
  14. pieczemy sernik i wkładamy do lodówki
Sernik z brzoskwiniami
(1)
Podwójnie czekoladowy sernik
(1)
Sernik dyniowo - imbirowy
(1)
Sernik na pierniczkach - bardzo prosty!
(1)
Sernik czekoladowo-malinowy
(1)
Sernik z herbatą matcha i truskawkami
(1)
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
(1)
Sernik Izaura - najlepszy przepis
(1)
Sernik czekoladowo-kawowy
(1)
Kremowy sernik czekoladowy
(1)