Sernik Dyniowy

2020-05-11 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sernik Dyniowy
Gotowanie sernika dyniowego - niezwykle delikatna, smaczna i satysfakcjonująca uczta. Jeden mały kawałek wystarczy, aby nie tylko rozkoszować się tym deserem, ale także zdobyć. Puree z dyni jako część nadzienia nada mu delikatności i koloru, ale aromat sernika nadal będzie pomarańczowo-waniliowy - w ten sposób oszukiwamy i maskujemy nie każdy ulubiony smak dyni.

Aby uzyskać bazę z piasku, potrzebujesz tylko trzech składników: dowolnego kruchego ciasteczka lub słodkiego krakersa, masła i nie słodzonego proszku kakaowego. Zapomnij o margarynie i pastach! Podstawą nadzienia jest ser śmietankowy. W oryginale jest to ser Philadelphia, ale ostatnio po prostu zniknął z półek białoruskich sklepów. Dlatego używam produktu o nazwie Cream Cheese lokalnej produkcji - w niczym nie ustępuje zagranicznym odpowiednikom, a cena jest całkiem rozsądna.

Również w składzie sernika stosuje się surowe jaja kurze średniej wielkości, cukier (można go zastąpić cukrem pudrem), cukier waniliowy i skórkę pomarańczową dla smaku, kwaśną śmietanę (jest bardzo smaczna z tłustą śmietaną, ale byłem zbyt leniwy, aby je zrobić). Jak gotować puree z dyni, możesz przeczytać szczegółowo tutaj i tutaj. Nasycenie odcienia gotowego wypełnienia zależy od jego koloru!

Składniki

    Baza piaskowa:
    • kruche ciasteczka: 100 gramów
    • masło: 50 gramów
    • proszek Kakaowy: 15 gramów
    Wypełnienie:
    • ser śmietankowy: 500 gramów
    • przecier z dyni: 250 gramów
    • cukier: 150 gramów
    • jaja kurze: 2
    • śmietana: 50 gramów
    • skrobia kukurydziana: 25 gramów
    • cukier waniliowy: 1 łyżka stołowa
    • skórka pomarańczowa: 1 łyżka stołowa

    Wykonanie przepisu

  1. 1. W przepisie na pachnący, smaczny i satysfakcjonujący sernik zawarte są następujące składniki: kruche ciasteczka, ser śmietankowy, cukier granulowany, cukier waniliowy, skrobia kukurydziana, masło, proszek kakaowy, śmietana, jaja kurze i skórka pomarańczowa. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową (!), Więc wcześniej wyjmij je z lodówki i zostaw na stole kuchennym.
  2. składniki na sernik dyniowy
  3. 2. Natychmiast włącz piekarnik na 180 stopni. W międzyczasie przygotuj podstawę sernika. Bierzemy 100 gramów dowolnego kruchego ciastka i wygodnie zamieniamy je w małe okruchy wraz z 15 gramami niesłodzonego proszku kakaowego. Jeśli chcesz, możesz bezpiecznie zastąpić proste kruche ciastko gotowymi ciastkami czekoladowymi z kakao - otrzymujesz to samo.
  4. wkładamy ciasteczka
  5. 3. Przede wszystkim lubię przygotowywać podstawę do serników w blenderze (dysza jest metalowym nożem): złamałem ciasteczka, dosłownie 20 sekund i dziecko jest gotowe. Jeśli nie masz takiego blendera, możesz połamać ciasteczka, włożyć do torby i wałkować wałkiem do ciasta. Tak więc, gdy ciasteczka i proszek kakaowy zamieniają się w okruchy (dostosuj stopień mielenia do własnych upodobań), dodaj 50 gramów masła. Można go stopić z wyprzedzeniem (na kuchence lub w kuchence mikrofalowej), pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej lub użyć miękkiego (wcześniej osączyć w temperaturze pokojowej). Połącz okruchy piasku z masłem i wszystko dokładnie wymieszaj rękami (łyżka / widelec), jeśli po prostu gotujesz w misce. W mikserze bardzo szybko przebijamy wszystko, aby masa nie okazała się zwarta i gęsta.
  6. dodajemy masło
  7. 4. W rezultacie małe okruchy wchłaniają olej i dostajesz takie grudki. Nie przejmuj się przez długi czas, jest to bezużyteczne.
  8. dostajemy takie grudki
  9. 5. Przyjmujemy zdejmowaną formę (o średnicy 16-20 cm - mam 18 cm), której spód jest pokryty papierem do pieczenia. Wrzucamy do niego chipsy czekoladowe i płynnie wyrównujemy je palcami. Możesz pomóc sobie ze zwykłą szklanką - spód przechodzi przez podstawę przyszłego sernika dyniowego, lekko go kondensując i wyrównując. Formę z przedmiotem obrabianym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni do średniego poziomu i pieczemy przez około 10-15 minut. W tym czasie podstawa piasku powinna się chwycić. Jeśli nie zostanie to zrobione, wilgoć z nadzienia zostanie po prostu wchłonięta przez warstwę czekolady i zmięknie.
  10. układamy w formę
  11. 6. Tymczasem przejdźmy do nadzienia na sernik. W osobnej misce łączymy przecier dyniowy (250 gramów), cukier granulowany (150 gramów) i cukier waniliowy (1 łyżka stołowa). Ponadto bardzo polecam stosowanie skórki pomarańczowej, która pomoże ukryć łagodny, ale nadal dyniowy smak. Usuń skórkę z pomarańczy drobną tarką (tylko ostrożnie, aby nie wpłynęła na białą warstwę - jest gorzka).
  12. ubijamy jajka z cukrem
  13. 7. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby słodkie kryształy całkowicie się rozpuściły.
  14. dokładnie mieszamy całość
  15. 8. Dodaj 500 gramów twarogu w temperaturze pokojowej.
  16. akrze dodajemy twaróg do jajka
  17. 9. Na tym etapie możesz (a nawet potrzebować) użyć blendera ręcznego, jeśli go masz. Dzięki takiemu asystentowi wypełnienie gotowego sernika okaże się idealnie gładkie i jednolite. Uderz słodkim puree z dyni kremowym serem, aż wszystko zmieni się w jedną całość.
  18. ubijamy całość blenderem
  19. 10. Następnie pojedynczo wprowadzamy surowe jaja kurze (2 sztuki) w temperaturze pokojowej. Najpierw miksujemy (łyżką lub widelcem) do nadzienia, uzyskując jednorodność masy, dopiero potem dodajemy drugie jajko. Nie możesz bić, ponieważ w tym przypadku w masie pojawią się pęcherzyki powietrza, a w serniku są bezużyteczne.
  20. dodajemy jajka
  21. 11. Dodaj 50 gramów kwaśnej śmietany i 25 gramów skrobi kukurydzianej (możesz zastąpić 20 gramów skrobi ziemniaczanej). Zmiel wszystko, aż będzie gładkie, aby nie pozostały grudki.
  22. dodajemy śmietanę i skrobi
  23. 12. Rezultatem jest absolutnie gładki i jedwabisty nadzienie serowo-dyniowe, które pod względem faktury i tekstury przypomina bardzo, bardzo miękkie masło.
  24. przygotowane nadzienie
  25. 13. W tym czasie podstawa piasku czekoladowego na nasz przyszły deser również zdążyła upiec. Wyciągamy formę z piekarnika i pozwalamy, aby ciasto ostygło do temperatury pokojowej. Teraz na zewnątrz jest bardzo zimno, więc aby przyspieszyć proces, możesz umieścić formularz na balkonie na 5-10 minut. Następnie owijamy formę folią spożywczą w 3-4 warstwy, aby uzyskać wodoodporny pancerz. Faktem jest, że przygotujemy sernik w kąpieli wodnej, dlatego ważne jest, aby woda nie dostała się do formy. Nie wyłączamy samego piekarnika, a jedynie obniżamy temperaturę do 160 stopni.
  26. wybieramy do ochłodzenia czekoladową podstawę e
  27. 14. Budujemy łaźnię wodną, ​​która jest niezbędna do pieczenia sernika (w tym przypadku będzie piec równomiernie, nie wzrośnie i nie pęknie). Aby to zrobić, umieść formularz z przyszłym sernikiem w głębokim naczyniu (kształcie lub patelni) o większym rozmiarze.
  28. budujemy łaźnię
  29. 15. Przesuwamy ser i nadzienie dyniowe na piaszczystej podstawie. Widzisz, jaką ma konsystencję - masa się nie rozprzestrzenia, zachowuje swój kształt, a jednocześnie jest gładka i niezwykle delikatna.
  30. wykładamy nadzienie
  31. 16. Wyrównaj kremową masę za pomocą łyżki lub szpatułki. Wlać wrzącą wodę do dużej formy, aby poziom wody osiągnął środek wysokości formy z deserem.
  32. rownujemy powierzchnię
  33. 17. Umieszczamy projekt w gorącym piekarniku na średnim poziomie i gotujemy w 160 stopniach przez 60-75 minut. Czas gotowania zależy od funkcji piekarnika i może się różnić. Sprawdzamy gotowość dyniowego sernika: jeśli lekko popchniesz formę z deserem, jej środek lekko drży (jak galaretka). Wyłączyć piekarnik, wyjąć sernik z łaźni wodnej i pozostawić w już wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami na półtorej godziny.
  34. pieczemy nasz projekt
  35. 18. Następnie pozwól deserowi całkowicie ostygnąć na stole do temperatury pokojowej. W rzeczywistości sernik dyniowy jest gotowy, ale wciąż potrzebuje czasu na dojrzewanie. Aby to zrobić, dokręć górną część formy folią spożywczą i umieść deser w lodówce na 6-8 godzin, a nawet lepiej w nocy.
  36. studzimy całość
  37. 19. W tym czasie nadzienie sera jest skondensowane i można podać deser. Aby ostrożnie wyjąć go z formy, weź długi cienki nóż, podgrzej go w gorącej wodzie, szybko osusz ręcznikiem i przenieś wzdłuż boku. W ten sposób oddzielamy sernik od ścian formy. Usuń pierścień dzielony. Aby przenieść sam sernik na płaskie naczynie lub talerz, możesz użyć dwóch łopat. Lub, opcjonalnie, wykonaj następujące czynności: ostrożnie przykryj sernik czymś płaskim (mam plastikową deskę do krojenia), ale szybko odwróć na nim deser. Zdejmij spód formy papierem do pieczenia i przykryj talerzem, na którym podamy deser. Odwróć projekt - nasz pyszny domowy sernik jest gotowy do podania!
  38. wybieramy z formy
  39. 20. Pokrój ten deser, podobnie jak wszystkie serniki, potrzebujesz ostrego gorącego noża. Po każdym cięciu umyj ostrze, podgrzej je we wrzącej wodzie i szybko wysusz. Dzieje się tak, jeśli nie obchodzi Cię, jak gładkie, gładkie i schludne okaże się cięcie. Sernik dyniowy to niezwykle delikatna, smaczna i satysfakcjonująca uczta. Jeden mały kawałek wystarczy, aby nie tylko rozkoszować się tym deserem, ale także zdobyć. Nawiasem mówiąc, jeśli lubisz te desery, bardzo polecam spójrz na przepis na klasyczny nowojorski sernik - tam podzieliłem się wieloma zawiłościami i niuansami gotowania. Smacznego !
Sernik z brzoskwiniami
(1)
Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko
(1)
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
(1)
Sernik Izaura - najlepszy przepis
(1)
Sernik na zimno z wiaderka
(1)
Sernik czekoladowo-kawowy
(1)
Sernik cytrynowy na mocno kakaowym spodzie
(1)
Kremowy sernik czekoladowy
(1)
Szybki sernik dyniowy
(1)
Przepis na ciasto serowe w piekarniku
(1)