Ciasto twarogowe ze śliwkami

2022-12-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto twarogowe ze śliwkami
Naprawdę prosty, ale bardzo dobry sernik ze śliwkami.

Czy jest ktoś, kto nie lubi sernika? Sama bardzo je lubię. Po prostu widzę jakiś przepis i chcę go natychmiast wypróbować. Ten okazał się naprawdę pyszny. Nadzienie ma wzbogacony smak - wanilia, skórka cytrynowa, aromat. W cieście jako dodatek występują śliwki. Śliwki, które miałam były kwaśne i musiałam kręcić nosem na kwas. Ale jednocześnie świetnie się komponuje i jest bardzo smaczne, a i wygląda bardzo dobrze. Ciasto bardzo szybko zniknęło ze stołu.

Wskazówki, obserwacje. Według oryginalnego przepisu do nadzienia należy dodać łyżkę skrobi, ale ja zupełnie o tym zapomniałam. Wszystko okazało się w porządku bez niego. 

Ciasto skropiłam płynnym miodem, a następnie ułożyłam śliwki. Śliwki w ten sposób lepiej się "trzymają". 

Śliwki przekroiłam na pół, usunęłam pestkę, a następnie ułożyłam je na cieście. Ja użyłam 3-4 śliwek.

Użyta tortownica miała średnicę 23 centymetrów.

Składniki

    Na ciasto:
    • Mąka: 250 gramów
    • Proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki
    • sól: szczypta
    • zimne masło: 125 gramów
    • cukier: 125 gramów
    • Kwaśna śmietana: 1,5 łyżki stołowej
    Dla nadzienia:
    • Twaróg: 500 gramów
    • roztopione masło: 125 gramów
    • Cukier: 125 gramów
    • jajka: 3
    • ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    • starta skórka z cytryny: 0,5
    • sól: szczypta
    Na polewę:
    • Dżem morelowy: trochę (lub płynny miód)
    • śliwki: kilka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Zacznij od wymieszania mąki, proszku do pieczenia, soli i cukru. Zimne masło zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Rozcieraj wszystko między palcami, aż powstanie krucha masa.
  2. 2. Dodać kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto.
  3. 3. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  4. 4. Następnie ubij żółtka z cukrem, wanilią i solą na nadzienie. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i twaróg. Dobrze ubij. Białka ubijamy osobno na sztywno i delikatnie składamy do nadzienia.
  5. 5. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 165-170 stopni Celsjusza i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  6. 6. Trzy czwarte ciasta zmielić do formy i uformować brzegi. Na wierzchu wylać nadzienie kremowe. Piec przez około 25-30 minut.
  7. 7. Wyjąć z piekarnika. Wierzch ciasta posmarować powidłami lub płynnym miodem i ułożyć przepołowione śliwki. Na wierzchu ułożyć pozostałe ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż ładnie się zrumieni. Smacznego!
Ciasto twarogowe ze śliwkami
Ciasto twarogowe ze śliwkami
Ciasto twarogowe ze śliwkami
Ciasto twarogowe ze śliwkami
Ekstremalnie czekoladowe ciasto Malibu
(1)
Miękki i kremowy twaróg oraz ciasto bananowe
(1)
Sernik z herbatą matcha i truskawkami
(1)
Niemiecki strudel z jabłkami
(2)