Naprawdę prosty, ale bardzo dobry sernik ze śliwkami.
Czy jest ktoś, kto nie lubi sernika? Sama bardzo je lubię. Po prostu widzę jakiś przepis i chcę go natychmiast wypróbować. Ten okazał się naprawdę pyszny. Nadzienie ma wzbogacony smak - wanilia, skórka cytrynowa, aromat. W cieście jako dodatek występują śliwki. Śliwki, które miałam były kwaśne i musiałam kręcić nosem na kwas. Ale jednocześnie świetnie się komponuje i jest bardzo smaczne, a i wygląda bardzo dobrze. Ciasto bardzo szybko zniknęło ze stołu.
Wskazówki, obserwacje. Według oryginalnego przepisu do nadzienia należy dodać łyżkę skrobi, ale ja zupełnie o tym zapomniałam. Wszystko okazało się w porządku bez niego.
Ciasto skropiłam płynnym miodem, a następnie ułożyłam śliwki. Śliwki w ten sposób lepiej się "trzymają".
Śliwki przekroiłam na pół, usunęłam pestkę, a następnie ułożyłam je na cieście. Ja użyłam 3-4 śliwek.
Użyta tortownica miała średnicę 23 centymetrów.