Kremowe ciasto z mango to prawdziwy król letnich deserów. Dojrzałe, jasnożółte i słodkie mango to jedne z moich ulubionych owoców, a ciasto zrobione z dwóch takich owoców i serka śmietankowego jest nieopisanie miękkie, lekkie w konsystencji i tak pyszne! A gdy do ciasta dodamy wiórki kokosowe, mamy fantastyczny, słoneczny deser. Egzotyczny smak tortu zdaje się swobodnie przenosić Cię na wakacje pod palmami, nad oceanem lub morzem... No cóż, dość marzeń o wakacjach i krótka rozmowa o tworzeniu tortów. 🙂
Jeśli w miejscu, w którym mieszkasz nie ma dojrzałych mango do kupienia lub oskubania, to są dwie opcje. Pierwsza to użycie mango z puszki (to nawet zaoszczędzi Ci czas, bo nie musisz obierać ani wydrążać mango). Druga to taka, że jeśli kupisz mango, ale jest ono twarde i niedojrzałe, to trzymaj je w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, a doskonale dojrzeje po prostu siedząc na kuchennej szafce i będzie idealne do zrobienia ciasta.
Cierpliwość jest kluczem do zrobienia kremowych ciast serowych. Dlatego po upieczeniu ciasta, ostudź je całkowicie, a następnie zostaw na noc w lodówce, lub jeśli pieczesz rano, to poczekaj do wieczora, aby ciasto zastygło i wszystkie smaki się "połączyły". A potem dekoruj do woli. Zbyt leniwy, aby zrobić dżem z mango? Nie ma problemu - tort będzie super smaczny i bez niego. Następnie udekoruj owocami lub jagodami.
Przy okazji, to ciasto jest bardzo wygodne do zamrożenia, jeśli chcesz cieszyć się kawałkiem ciasta za, powiedzmy, kilka tygodni. Ja mrożę średniej wielkości kawałki ciasta w pojedynczych torebkach foliowych, takich jak ta. Ciasto wyjmuje z zamrażarki i wkładam do lodówki na kilka godzin lub na noc. Smak ciasta w ogóle się nie zmienia, a jakie to wygodne!
Answering to comment