Sernik z kremem i mango

2023-04-30 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sernik z kremem i mango
Kremowe ciasto z mango to prawdziwy król letnich deserów. Dojrzałe, jasnożółte i słodkie mango to jedne z moich ulubionych owoców, a ciasto zrobione z dwóch takich owoców i serka śmietankowego jest nieopisanie miękkie, lekkie w konsystencji i tak pyszne! A gdy do ciasta dodamy wiórki kokosowe, mamy fantastyczny, słoneczny deser. Egzotyczny smak tortu zdaje się swobodnie przenosić Cię na wakacje pod palmami, nad oceanem lub morzem... No cóż, dość marzeń o wakacjach i krótka rozmowa o tworzeniu tortów. 🙂 

Jeśli w miejscu, w którym mieszkasz nie ma dojrzałych mango do kupienia lub oskubania, to są dwie opcje. Pierwsza to użycie mango z puszki (to nawet zaoszczędzi Ci czas, bo nie musisz obierać ani wydrążać mango). Druga to taka, że jeśli kupisz mango, ale jest ono twarde i niedojrzałe, to trzymaj je w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, a doskonale dojrzeje po prostu siedząc na kuchennej szafce i będzie idealne do zrobienia ciasta.

Cierpliwość jest kluczem do zrobienia kremowych ciast serowych. Dlatego po upieczeniu ciasta, ostudź je całkowicie, a następnie zostaw na noc w lodówce, lub jeśli pieczesz rano, to poczekaj do wieczora, aby ciasto zastygło i wszystkie smaki się "połączyły". A potem dekoruj do woli. Zbyt leniwy, aby zrobić dżem z mango? Nie ma problemu - tort będzie super smaczny i bez niego. Następnie udekoruj owocami lub jagodami.

Przy okazji, to ciasto jest bardzo wygodne do zamrożenia, jeśli chcesz cieszyć się kawałkiem ciasta za, powiedzmy, kilka tygodni. Ja mrożę średniej wielkości kawałki ciasta w pojedynczych torebkach foliowych, takich jak ta. Ciasto wyjmuje z zamrażarki i wkładam do lodówki na kilka godzin lub na noc. Smak ciasta w ogóle się nie zmienia, a jakie to wygodne!

Składniki

    Dla bazy:
    • 150 g (1 ½ szklanki) herbatników (1 filiżanka - 240 mililitrów)
    • 80 g (1 ½ szklanki) masła
    • 50 g (3/4 szklanki) wiórków kokosowych
    • 2 łyżki cukru
    Dla nadzienia:
    680 g (2 1/2 uncji) serka śmietankowego (np.Philadelphia)
    • 1 duże dojrzałe mango
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 120 g (0,5 szklanki) kwaśnej śmietany
    • 3 jajka
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 1 skórka z cytryny
    • 1 łyżka. š. 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    Dla śmietany:
    • 0,5 szklanki zimnej bitej śmietany (35% tłuszczu)
    • 1,5 łyżki cukru pudru

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Serek śmietankowy i śmietanę pozostawić w temperaturze pokojowej do ogrzania.
  2. 2. Rozgrzej piekarnik do 180 C.
  3. 3. Podstawa: Roztopić masło w mikrofalówce. Pokrusz herbatniki na drobne okruchy. W jednej misce wymieszaj okruchy herbatników z masłem, cukrem i płatkami kokosowymi.
  4. 4. Okruchy ciastek umieścić w składanej formie do pieczenia o średnicy 23 cm. Mocno docisnąć do dna i uformować niskie brzegi. Piec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  5. 5. Wypełnienie:Obierz mango, pokrój na kawałki i przetrzyj w blenderze z sokiem z cytryny. W dużej misce ubij serek śmietankowy za pomocą miksera elektrycznego, dodaj cukier i ubij.
  6. 6. Następnie dodawaj jajka po kolei i ubijaj po każdym jajku. Dodajemy kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy, rozgniecione mango i skórkę z cytryny. Wylej masę serową na spód z herbatników.
  7. 7. Na dolnej półce piekarnika, pod ciastem, umieść naczynie do pieczenia z wodą.
  8. 8. Piec ciasto w piekarniku o temperaturze 180 C przez 65-70 minut, w zależności od piekarnika. Brzegi ciasta powinny być jędrne i mieć ładny złoty kolor, natomiast środek powinien być jeszcze trochę płynny (powinien się trochę ruszać, gdy nim poruszasz).
  9. 9. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w piekarniku z otwartymi drzwiczkami na 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie przyciąć brzegi ciasta (aby zapobiec rozerwaniu ciasta na środku podczas studzenia) i pozostawić w temperaturze pokojowej na kolejny 1 h, a następnie zdjąć brzegi ciasta. Schłodzone ciasto wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia na co najmniej 6 h lub na całą noc.
  10. 10. Glazura z mango: Obrać mango, pokroić na kawałki i przetrzeć w blenderze z sokiem z cytryny. Przecedzić puree przez sito. W małym rondelku połączyć połowę puree z mango z cukrem i skrobią i podgrzewać na średnim ogniu przez około 30 sekund, ciągle mieszając.
  11. 11. Dodać pozostałe puree, doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 30 sekund, stale mieszając. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Wylać na ciasto, wygładzić powierzchnię i umieścić ciasto z powrotem w lodówce, aby lukier zastygł.
  12. 12. Krem śmietankowy: W jednej misce ubij śmietanę razem z cukrem pudrem, aż krem zgęstnieje. Udekoruj tort i ciesz się!
Sernik z kremem i mango
Sernik z kremem i mango
Sernik z kremem i mango
Sernik z kremem i mango
Zdrowe ciasto snickers (keto) z serkiem mascarpone bez cukru oraz mąki
(4)
Ciasto na Dzień Matki
(1)
Tort kolorowy
(1)
Torcik migdałowy jak z IKEA
(1)
Nawiedzony tort czekoladowy
(1)
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
(1)