Tort japoński

2020-09-10 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tort japoński
Dołącz do kolorowej kuchni japońskiej !!! W Japonii szczególne podejście do żywności: stosowanie produktów wysokiej jakości, sezonowość, serwowanie, etykieta na stole. W ich kuchni szczególne miejsce zajmują słodycze. „Ciasto japońskie” to pomysłowy deser składający się tylko z 3 składników.

Składniki

    • biała czekolada: 120 gram
    • ser miękki: 120 gram
    • jaja kurze: 3  szt

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Aby zrobić tort japoński, potrzebujesz tylko 3 składników: białej czekolady, miękkiego sera i jaj kurzych.
  2. składniki na tort japoński
  3. 2. Formę przygotowujemy (średnica 15 cm): od wewnątrz smarujemy ją olejem roślinnym (można użyć masła), na spód i boki kładziemy papier do pieczenia.
  4. przygotowujemy formę
  5. 3. Białą czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do małej kadzi i rozpuść w łaźni wodnej, ciągle mieszając łopatką. Możesz również stopić białą czekoladę w inny sposób za pomocą kuchenki mikrofalowej. Ale wtedy kawałki białej czekolady trzeba będzie mieszać co 15-20 sekund, za każdym razem włączając i wyłączając kuchenkę mikrofalową.
  6. rozpuszczamy czekoladę
  7. 4. Dodaj zmiękczony miękki ser do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. Powinieneś uzyskać jednorodną masę. Masę odkładamy na bok, aby ostygła do temperatury pokojowej.
  8. dodajemy ser do czekolady
  9. 5. Oddziel białka od żółtek. Miskę z białkami wstaw do lodówki.
  10. odzieliamy białka od żółtek
  11. 6. Do schłodzonej masy czekoladowo-twarogowej wprowadź żółtka, dobrze wymieszaj, ale nie ubijaj zbyt mocno masy, w przeciwnym razie proces gotowania zostanie zakłócony.
  12. dodajemy żółtka do masy czekoladowo-twarogowej
  13. 7. Pokonaj zimne białka, aż uzyskasz sztywne szczyty.
  14. ubijamy białka
  15. 8. Dodaj 1/4 ubitych białek do mieszanki czekoladowo-twarogowo-jajecznej i mieszaj ośmioma ruchami, aby białka nie spadły. Następnie dodaj pozostałe białka i delikatnie wymieszaj.
  16. dodajemy białka do mieszanki czekoladowe- twarogowo-jajecznej
  17. 9. Przygotowanie kąpieli wodnej na ciasto japońskie. Wlej ciepłą wodę na blachę do pieczenia tak, aby poziom przykrył naczynie do pieczenia dwoma palcami. Umieść formę do ciasta na środku blachy do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C i pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Piecz przez kolejne 15 minut w temperaturze 160 ° C. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto na kolejne 15 minut.
  18. pieczemy ciasto
  19. 10. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym wyjmujemy je z formy. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
  20. 11. Do tego deseru najlepiej nadaje się ser Philadelphia. Można używać innych twarogów, ale powinny być miękkie i nie słone.
  21. 12. Lepiej jest przyjmować jaja średniej wielkości kategorii C1, ponieważ przy użyciu jaj C2 mieszanka okaże się zbyt gęsta, a przy jajach kategorii C0 masa okaże się zbyt płynna.
  22. 13. Warto zwrócić szczególną uwagę na kształt. Jeśli jest podzielony, musi być bardzo szczelny, aby woda z blachy do pieczenia nie dostała się do środka. Formę na wszelki wypadek można owinąć folią od zewnątrz. Smacznego !
  23. japoński tort
Tort japoński
Tort japoński
Keto Tort "Sansrival"
(16)
Tort miętowy z kawałkami czekolady
(3)
Kremowy tort karmelowo-mascarpone z jabłkami
(1)
Ciasto bez pieczenia z mlekiem skondensowanym
(1)
Ciasto ucierane z owocami
(1)
Raffaello z kaszy jaglanej bez pieczenia
(1)
Tort tęczowy z mascarpone
(1)