Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową

2022-07-23 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
Miodownik Jesienny , ponieważ  robiłam go pod koniec października, kiedy jeszcze liście pachniały złotą jesienią. Ciasto nie jest wałkowane, a wylepiane palcami, jest rzadsze więc szybko mięknie. W połączeniu z gotowaną masą serową tworzy bardzo smaczny duet. Polewa jest  z czekolady i niewielkiej ilości masła z dodatkiem oleju przez co nie twardnieje. Zastyga, ale jest miękka i ciasto dobrze się kroi. Polecam tą polewę również do innych ciast przekładanych .

Składniki

    na 6 krążków na tortownicę o śr. 24 cm :
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 3 łyżki miodu
    • 125 g masła- miękkiego
    • 3 płaskie łyżeczki sody
    • 1 łyżeczka cynamonu
    Masa twarogowa:
    • 1 kg sera twarogowego w kostce ( lub na wagę)
    • 5 dużych jaj
    • 1 szklanka cukru ( szklanka 250 ml )
    • 170 g masła
    • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub aromat waniliowy - wg uznania
    • 2 budynie waniliowe bez cukru 
    • 1 szklanka mleka 3,2 %

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Miękkie masło zmiksować z cukrem , dodając kolejno jajka , cynamon, sodę i mąkę. Zmiksować na wolniejszych obrotach na gładkie ciasto. Przełożyć na talerz formując omączonymi dłońmi i zaznaczyć sobie 6 równych części ( p. fotografia ).
  2. 2. Przyciąć sobie 2 x papier do pieczenia i na zmianę po upieczeniu każdego krążka sobie zmieniać. Zapiąć jeden papier tworząc tzw. drugie dno. Wylepić jedną część ciasta ( będzie dość cienko ) palcami maczanymi w wodzie. Piec na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ok. 12 - 15 minut.
  3. 3. Wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz i razem z papierem przenieść na ściereczkę. Tortownicę wyścielić drugim papierem i wylepić drugim kawałkiem ciasta. I tak do końca. W międzyczasie wyciągnąć delikatnie papier z pod upieczonego krążka i użyć jeszcze 2 razy. Mam jedną tortownicę o wym. 24 cm , więc za każdym razem chłodziłam pod zimną wodą samą obręcz.
  4. 4. Masa twarogowa: Twaróg zmielić dwa razy lub zblendować końcówką z nożykiem. Przełożyć do rondla. Całe jajka zmiksować z cukrem i wanilią i wlać do rondla z serem, dodać masło i wszystko podgrzewać do momentu aż będą robiły się takie bąbelki, ale nie gotować. Masa musi być gorąca.
  5. 5. Rozrobiony w mleku budyń wlać do gorącej masy i mieszając zagęścić. Tzn. podgrzewać do zgęstnienia masy.
  6. 6. Wykończenie: Położyć jeden krążek na paterze i zapiąć obręcz . Wyłożyć równomiernie 8 - 9 kopiastych łyżek masy twarogowej i przykryć drugim krążkiem. I tak do końca czyli 6 krążka. Całość pozostawić w obręczy do ostygnięcia, na około 3 -4 godziny.
  7. 7. Po tym czasie delikatnie okroić wokoło i odpiąć obręcz. Ciasto przełożyć na 2 skrzyżowane pasy folii aluminiowej lub przezroczystej , szczelnie zawinąć i wynieść w chłodne miejsce na 2 - 3 dni. To ciasto szybko mięknie.
  8. 8. Po 2 - 3 dniach odwinąć z folii i polać polewą. Można posypać wierzch wiórkami a boki poszarpać dekoracyjnie widelcem. Polewa - 100 g gorzkiej czekolady ( ponad 60 % kakao) + 50 g masła + 2 łyżki oleju rzepakowego…stopić masło z olejem i dodać połamaną czekoladę- zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia na jednolitą masę.
Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
Czekoladowy tort korzenny z winem
(1)
Tort bananowy z kremem twarogowym
(1)
Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
(9)
Tort truskawkowy z mascarpone
(12)
Tort kolorowy
(1)
Tort - Ciasto czekoladowe
(1)