Sernik z herbatą matcha i truskawkami

2024-06-24 Autor przepisu Smaki ogrodu

Sernik z herbatą matcha i truskawkami
Zapraszam do przygotowania wyjątkowego sernika z herbatą matcha i truskawkami. Ten wiosenny deser nie tylko zachwyca swoim pięknym, zielono-różowym wyglądem, ale także dostarcza wielu korzyści zdrowotnych. Matcha, będąca bogatym źródłem antyoksydantów, pomaga w detoksykacji organizmu i poprawia metabolizm. Truskawki natomiast dostarczają witaminy C i błonnika, wspierając odporność i zdrowie układu pokarmowego. Ten sernik to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych.

Alternatywy składników:

- Herbatniki maślane można zastąpić biszkoptami lub kruchymi ciastkami.
- Śmietankę 30% można zastąpić jogurtem greckim dla lżejszej wersji.
- Żelatynę można zamienić na agar-agar dla wersji wegetariańskiej.

Kaloryczność:

Cały sernik zawiera około 4000 kcal, a porcja (1/12 sernika) dostarcza około 333 kcal.

Składniki

    Spód:
    • Herbatniki maślane: 250 g
    • Roztopione masło: 60 g
    Masa serowa:
    • Mielony twaróg z wiaderka: 1 kg
    • Jajka: 5 szt.
    • Cukier: 1 szklanka
    • Budyń waniliowy: 1 opakowanie
    • Śmietanka 30%: 200 ml
    • Herbata matcha w proszku: 3 czubate łyżeczki
    • Naturalny aromat waniliowy: 1 łyżeczka
    Mus truskawkowy:
    • Truskawki: 500 g
    • Galaretki truskawkowe: 2 opakowania
    • Woda: 200 ml
    Dodatkowo:
    • Śmietanka 36%: 500 ml
    • Cukier puder: 1-2 łyżki
    • Żelatyna: 1 łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Spód: Umieść herbatniki i roztopione masło w malakserze, miksując do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. 2. Przesyp do formy (22 x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatając.
  3. 3. Schładzaj w lodówce przez 30 minut.
  4. 4. Masa serowa: W misie miksera krótko zmiksuj jajka z cukrem. Stopniowo dodawaj mielony twaróg, budyń waniliowy, śmietankę oraz przesianą herbatę matcha.
  5. 5. Po połączeniu składników, wylej masę na schłodzony spód.
  6. 6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 45 minut. Studź w wyłączonym piekarniku.
  7. 7. Mus truskawkowy: Rozpuść dwie galaretki truskawkowe w 200 ml wrzątku i ostudź. Odszypułkuj truskawki i zmiksuj na mus.
  8. 8. Dodaj tężejącą galaretkę, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
  9. 9. Tężejący mus wylej na zimny sernik i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  10. 10. Dekoracja: Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzącej wody (ok. ¼ szklanki) i ostudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodając cukier puder do smaku, a na koniec dodaj ostudzoną żelatynę.
  11. 11. Miksuj, przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciśnij rozetki na musie truskawkowym. Wstaw do lodówki do stężenia.
  12. 12. Życzę smacznego i zdrowego deseru!
Sernik z herbatą matcha i truskawkami
Sernik Izaura - najlepszy przepis
(1)
Ciasto twarogowe ze śliwkami
(1)
Sernik dyniowo - imbirowy
(1)
Sernik z serków homogenizowanych
(1)
Sernik Dyniowy
(1)
Sernik Speculoos z polewą toffi
(1)