Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami

2024-07-03 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami to idealne ciasto na każdą okazję. Jest delikatny, puszysty i pełen smaku. Dzięki wykorzystaniu jogurtów greckich, ciasto jest lżejsze i zdrowsze niż tradycyjny sernik na twarogu. Jogurty greckie są bogate w białko i probiotyki, które wspomagają zdrowie układu trawiennego. Dodatkowo, brzoskwinie wprowadzają do ciasta naturalną słodycz i odrobinę świeżości.

Alternatywy składników

  • Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, jednak powinien on być bardzo gęsty i niezbyt kwaśny.
  • Zamiast cukru, można użyć słodzika, aby zmniejszyć kaloryczność ciasta.
  • Margarynę w kruchym cieście można zamienić na masło dla lepszego smaku.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Ważne jest, aby jogurt grecki dodawać stopniowo i delikatnie mieszać, aby masa serowa była gładka i puszysta.
  • Aby uzyskać idealnie puszyste białka, dodaj szczyptę soli przed ubijaniem.
  • Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 30 minut, aby ciasto nie opadło.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Korzyści zdrowotne:
  • Wysoka zawartość białka dzięki jogurtowi greckiemu.
  • Probiotyki wspomagające trawienie.
  • Niższa zawartość tłuszczów nasyconych w porównaniu do tradycyjnego sernika.

Wady:

  • Zawiera cukier, który można zamienić na zdrowszy zamiennik.
  • Osoby z nietolerancją laktozy powinny wybrać jogurt bez laktozy.

Kalorie

  • W sumie: około 3500 kcal
  • W porcji: około 290 kcal

Składniki

    Ciasto kruche:
    • Mąka pszenna: 3 szklanki
    • Żółtka: 6 sztuk
    • Margaryna: 250 gramów
    • Proszek do pieczenia: 2 płaskie łyżeczki
    • Cukier: 0,5 szklanki
    • Cukier waniliowy: 2 płaskie łyżki
    • Sól: szczypta
    Masa serowa:
    • Jogurt grecki: 1200 gramów
    • Cukier: 1 pełna po brzegi szklanka
    • Białka: 6 sztuk
    • Sól: szczypta
    • Budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru: 2 sztuki
    • Cukier waniliowy: 2 łyżki
    Dodatkowo:
    • Brzoskwinie: 1 puszka
    • Cukier puder: do posypania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie ciasta kruchego: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Dodaj masło i siekaj na drobno. Wbij żółtka i zagnieć kruche ciasto. Podziel ciasto na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawij w folię aluminiową i włóż do zamrażarki.
  2. 2. Podpiekanie spodu: Blaszkę (25x40 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta wylep dno i boki blaszki, nakłuj widelcem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiecz przez około 15 minut. Wyjmij i schłodź.
  3. 3. Przygotowanie masy serowej: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj cukier i cukier waniliowy, miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj proszek budyniowy i ucieraj na jednolitą masę mikserem. Stopniowo dodawaj jogurt grecki, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodaj odsączone i pokrojone brzoskwinie, wymieszaj łyżką.
  4. 4. Pieczenie: Masę jogurtową wylej na podpieczony spód. Mniejszą część ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, aż ciasto na wierzchu się zarumieni.
  5. 5. Chłodzenie: Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieraj drzwiczek. Następnie uchyl drzwiczki i schładzaj ciasto przez 60 minut. Wyjmij na blat i ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
  6. 6. Podsumowanie: Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami to nie tylko pyszna, ale i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego sernika. Dzięki bogactwu białka i probiotyków, wspiera nasze zdrowie, a jednocześnie dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Idealny na każdą okazję, szczególnie na świąteczny stół. Spróbujcie i przekonajcie się sami!
Sernik "Kwitnący tulipan" z ptasim mleczkiem
(3)
Szybki sernik dyniowy
(1)
Sernik czekoladowo-kawowy
(1)
Ciasto twarogowe ze śliwkami
(1)
Miękki i kremowy twaróg oraz ciasto bananowe
(1)
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
(1)