Sernik dyniowo - imbirowy

2024-07-28 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sernik dyniowo - imbirowy
Sernik dyniowo-imbirowy to idealny deser na jesienne wieczory. Łączy w sobie kremową konsystencję sernika z aromatycznym smakiem dyni i ostrym akcentem imbiru. Dynia jest bogata w witaminy A, C i E, a także błonnik, co korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Imbir natomiast posiada właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność. To połączenie sprawia, że sernik nie tylko cieszy podniebienie, ale również wspomaga organizm w okresie przeziębień. Możesz łatwo dostosować przepis, np. zamieniając imbir na cynamon czy gałkę muszkatołową, jeśli wolisz delikatniejsze smaki.

Alternatywy składników

  • Zamiast serka typu Philadelphia, możesz użyć serka mascarpone lub twarogu.
  • Jeśli nie lubisz imbiru, użyj mieszanki przypraw korzennych (np. cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków).
  • Spód ciasteczkowy można zastąpić kruchym spodem z mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowych ciastek.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Aby spód nie był zbyt kruchy, można dodać dodatkową łyżkę masła.
  • Dyniowe puree można przygotować samodzielnie, piekąc dynię w piekarniku i blendując na gładką masę.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Korzyści:

  • Dynia dostarcza błonnika, witamin A, C, E oraz minerałów.
  • Imbir wspomaga układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie.

Wady:

  • Sernik jest kaloryczny, więc powinien być spożywany z umiarem.

Kalorie

  • Całkowita ilość kalorii: około 3000 kcal
  • Kalorie na porcję: około 250 kcal

Co do spodu- typowo ciasteczkowy, bardzo dobry, ale jeśli zależy Wam na tym, żeby nic się nie kruszyło, wybierzcie tradycyjny kruchy spód (np. z tego przepisu). Polecam!

Składniki

    Spód:
    • Masło: 5 łyżek, roztopionego
    • Ciasteczka: 1 i 1/2 kubka (ok. 170 g), pokruszonych
    • Cukier: 2 łyżki
    • Sól: szczypta
    Nadzienie:
    • Cukier: 1/2 kubka
    • Kandyzowany imbir: 60 g, posiekany
    • Serek Philadelphia: 225 g
    • Jajka: 2 duże
    • Mleko pełne: 1/4 kubka
    • Mąka: 1 łyżka
    • Gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki, świeżo starta
    • Sól: 1/4 łyżeczki
    • Puree z dyni: 225 g

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia o średnicy 23 cm wysmaruj masłem.
  2. 2. Połącz masło, pokruszone ciasteczka, cukier i sól. Masę wyłóż na dno formy, dociskając do boków. Piecz przez 12-15 minut, aż spód się zrumieni. Odstaw do ostygnięcia.
  3. 3. W misce wymieszaj cukier z posiekanym imbirem. Dodaj serek, jajka, mleko, mąkę, gałkę muszkatołową i sól, miksując do uzyskania jednolitej masy.
  4. 4. Odłóż 2/3 kubka mieszanki do osobnej miseczki. Resztę połącz z puree z dyni.
  5. 5. Dyniową masę wylej na ostudzony spód. Na wierzch dodaj odłożoną masę, tworząc łyżką zawijasy.
  6. 6. Piecz przez 35-45 minut, aż masa serowa się zetnie. Po upieczeniu studź przez 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  7. 7. Podsumowanie: Sernik dyniowo-imbirowy to pyszny i zdrowy deser, który zadowoli każde podniebienie. Idealnie sprawdzi się na jesienne spotkania, dostarczając nie tylko wyjątkowych smaków, ale także korzyści zdrowotnych dzięki zawartości dyni i imbiru. Spróbuj różnych wariantów i znajdź swoją ulubioną wersję tego aromatycznego sernika.
Sernik dyniowo - imbirowy
Sernik dyniowo - imbirowy
Sernik dyniowo - imbirowy
Miękki i kremowy twaróg oraz ciasto bananowe
(1)
Sernik z brzoskwiniami
(1)
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami
(1)
Sernik z serków homogenizowanych
(1)
Sernik z herbatą matcha i truskawkami
(1)
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
(1)
Sernik czekoladowo-malinowy
(1)
Ciasto twarogowe ze śliwkami
(1)