Sernik cynamonowy, jabłkowy i cukrowy

2020-05-09 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sernik cynamonowy, jabłkowy i cukrowy
Składniki na serową część ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Użyłem analogu rosyjskiego sera Philadelphia - sera Violett, jest dość gęsty, więc w przepisie jest śmietana. Jeśli twój ser nie jest tak gęsty, nie możesz użyć śmietany.

Sernik jest bardzo duży, więc może być konieczne pokrojenie składników sera na pół.

Forma o średnicy 28 cm.

Składniki

    Pekan Cukrowy:
    • orzechy pekan: 125 gram
    • białka jaj: 1
    • cukier trzcinowy: 80 gram
    • woda: 2 łyżeczki
    • ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    • mielony cynamon: 1 łyżeczka
    • sól: ½ łyżeczki
    • mielone goździki: ¼ łyżeczki
    • mielona gałka muszkatołowa: ¼ łyżeczki
    Nadzienie serowe:
    • ser śmietankowy: 800 gram
    • jajko: 3
    • cukier puder: 135 gram
    • ekstrakt waniliowy: ½ łyżeczki
    • krem 33-35%: 200 gram
    Podstawa Korzha:
    • mąka pełnoziarnista: 210 gram
    • masło: 100 gram
    • cukier granulowany: 60 gram
    • mielony cynamon: ½ łyżeczki
    • mielona gałka muszkatołowa: szczypta
    Warstwa jabłkowa:
    • jabłka: 200 gram
    • brązowy cukier: 2 stołowe łyżki
    • mielony cynamon: ½ łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  2. przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia j cynamon
  3. 2. Zmiel masło z cukrem.
  4. mielimy masło z cukrem
  5. 3. Połącz mąkę i masło, zmiel na okruchy. Dodaj kilka łyżek wody.
  6. połączyć mąkę z masłem
  7. 4. Wsuń masę do ciasta, połóż ciasto na dnie odłączanego kształtu o wysokich bokach, pokrytym folią. Mocno dociśnij ciasto do dna formy, uformuj mały bok (1,5–2 cm).
  8. rozkładamy masę w formie
  9. 5. Wymieszaj ser śmietankowy i cukier.
  10. mieszamy ser śmietankowy i cukier
  11. 6. Włóż jajka jeden po drugim do mieszanki serowej, po każdym dodaniu całkowicie zagniatając.
  12. dodajemy jajka
  13. 7. Dodaj ekstrakt waniliowy.
  14. dodajemy ekstrakt waniliowy
  15. 8. Dodaj śmietanę.
  16. dodajemy śmietanę
  17. 9. Dokładnie wymieszaj mikserem przy niskich prędkościach.
  18. mieszamy mikserem
  19. 10. Umieść nadzienie serowe na torcie bazowym.
  20. umieszczamy nadzienie na torcie bazowym
  21. 11. Jabłka obierz i pokrój w cienkie płatki. Posyp cynamonem i cukrem.
  22. pokrojone jabłka z cynamonem i cukrem
  23. 12. Połóż jabłka na nadzieniu serowym. Piec w 160 * C przez 60-65 minut. Niech sernik ostygnie.
  24. wykładamy jabłka na nadzieniu
  25. 13. W przypadku orzechów cukrowych potrzebujesz szklanki orzechów.
  26. szklanka orzechów
  27. 14. Ubij białko widelcem z wodą i ekstraktem waniliowym.
  28. ubijamy białko widelcem z woda i ekstraktem waniliowym
  29. 15. Okazuje się, że jest lekko pienista.
  30. lekko pienista piana
  31. 16. Dodaj pekan do mieszanki i dobrze wymieszaj.
  32. dodajemy orzechy do mieszanki
  33. 17. Zmierz brązowy cukier, sól i przyprawy.
  34. mieszamy cukier sól i przyprawy
  35. 18. Włóż mieszaninę cukru do torby. Zdejmij orzechy z mieszanki jajecznej i zanurz w woreczku cukru.
  36. wkładamy mieszaninę do torby
  37. 19. Zamknij paczkę (lub zawiąż) i dokładnie wstrząśnij. Pekan jest całkowicie pokryty mieszanką cukru.
  38. zanurzamy orzechy
  39. 20. Połóż orzechy pekan na blasze do pieczenia i susz w piekarniku w temperaturze 150 * C przez 15 minut.
  40. suszymy orzechy w piekarniku
  41. 21. Wyjmij ciasto z formy, przenieś na talerz. Połóż cukrowe pekany na serniku. Smacznego !
  42. sernik cynamonowy, jabłkowy i cukrowy
Sernik Speculoos z polewą toffi
(1)
Ciasto twarogowe ze śliwkami
(1)
Sernik Jabłkowy
(1)
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
(1)
Śmietankowo-kawowy sernik z Kopiko
(1)