Na zimę przygotowałem sałatkę z bakłażana i pieprzu z keczupem chili. Gotowanie z keczupem po raz pierwszy w tym sezonie okazało się pyszne. Sałatka jest dobra, ponieważ nie wymaga sterylizacji. Z określonej ilości uzyskano 2 puszki po 900 ml.
Składniki
bakłażan: 1 kg
bułgarska papryka: 500 gram
marchewki: 200 gram
czosnek: 10 zębów
ketchup Chili: 3 łyżki
ocet 9%: 2 łyżki
cukier: 100 gram
sól: 2 łyżeczki
olej słonecznikowy: 5 łyżek
Wykonanie przepisu
1. Bakłażana pokroić w kostkę i włożyć do głębokiej patelni.
2. Zetrzyj marchewki, posiekaj pieprz w paski.
3. Posiekaj czosnek. Do warzyw dodaj olej słonecznikowy, cukier, sól, ocet i chili.
4. Podgrzej patelnię, przykryj zawartość pokrywką i gotuj przez 40 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania delikatnie wymieszaj sałatkę drewnianą łyżką.
5. Włóż sałatkę do sterylnych suchych słoików i zwiń. Odwróć się i zawiń, aż ostygnie. Smacznego !