Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym

2023-01-04 Autor przepisu Kuchnia szeroko otwarta

Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym
Idealna propozycja na lekki, wiosenny posiłek :) Prawdziwa uczta dla wielbicieli ryb i amatorów zdrowych, kolorowych i pysznych posiłków. Lekko słodki, musztardowy dressing świetnie podkreśla wyrazisty smak wędzonego na gorąco łososia. Pyszne, soczyste pomidory idealnie współgrają ze smakiem ryby, a dzięki dodatkowi jajka sałatka stanowi pełnowartościowy, pożywny posiłek :) To prawdziwa uczta dla podniebienia :) Koniecznie spróbujcie! ;) 

Składniki

    • 70 g roszponki
    • 125 g (łagodnego) łososia wędzonego na gorąco
    • 12 pomidorków paprykowych (czerwone i żółte)
    • 1/4 czerwonej papryki 
    • 2 jajka na twardo 
    • 1 mała czerwona cebula
    • 2 łyżki ziaren słonecznika 
    • 2 łyżeczki czarnego sezamu 
    Dressing: 
    • 5 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)
    • 2 łyżeczki musztardy miodowej
    • 2 łyżeczki płynnego miodu
    • 1/2 łyżki octu jabłkowego
    • sól himalajska (lub zwykła) - do smaku
    • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Składniki dressingu dokładnie połączyć. Odstawić.
  2. 2. Na talerzu ułożyć roszponkę.
  3. 3. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przekrojone na połówki pomidorki, jajka pokrojone na pasterki oraz krążki cebuli.
  4. 4. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonego łososia.
  5. 5. Całość posypać sezamem i podprażonymi na patelni ziarnami słonecznika.
  6. 6. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym
Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym
Sałatka z selera
(1)
Sałatka z tortellini i winogronem
(1)
Sałatka z fasolką szparagową
(1)
Sałatka z czerwonej kapusty
(1)