Roszponka sałatka do obiadu

2020-06-25 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Roszponka sałatka do obiadu
Wspaniała, bardzo świeża i pachnąca sałatka z delikatną cielęciną i moim ulubionym sosem Balsamico. Idealne na romantyczną kolację!

Składniki

    • sałata, liście sałata iceberg: 100 gram
    • rukola: 100 gram
    • wiśniowe pomidory (3 gałązki):  20 szt
    • cielęcina: 250 gramów 
    • pieczarki: 150 gramów 
    • miód: 1 łyżeczka.
    • sos (Balsamico):  5 stołowe łyżki
    • oliwa z oliwek:  5 stołowe łyżki 
    • wino wytrawne czerwone: 2 stołowe łyżki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rukolę opłucz pod zimną wodą, wysusz i posiekaj niezbyt drobno.
  2. przygotowana rukola
  3. 2. Siekamy sałaty iceberg.
  4. posiekana sałata iceberg
  5. 3. Kroimy pomidory wiśniowe na pół.
  6. pokrojone pomidory wiśniowe
  7. 4. Dodać grzyby do suchej gorącej patelni, poczekać, aż pozwolą sokowi, dodać mięso, odrobinę oliwy z oliwek, smażyć na dużym ogniu, dodać łyżkę sosu balsamico, dwie łyżki wytrawnego wina i dusić na małym ogniu pod pokrywką, aż ugotuje się.
  8. dusimy grzyby
  9. 5. Gdy mięso jest duszone, przygotuj sos: wymieszaj oliwa z oliwek, Sos balsamiczny i płynny miód, dokładnie wymieszać.
  10. mieszamy sos, miód i olej
  11. 6. Pozostało nam tylko wymieszać wszystkie składniki, dodać trochę soli i dodać sos, dobrze wymieszać, a nasza sałatka jest gotowa!
  12. zapewniamy sałatkę i przyprawiamy
  13. 7. Częstujecie się, to naprawdę BARDZO SMACZNE !!!
  14. roszponka sałatka do obiadu

Answering to comment

Fit sałatka z pieczonej dyni
(1)
Sałatka z tuńczyka z ryżem jaśminowym
(1)