Sałatka „Olivier” bez majonezu z jogurtem i kurczakiem

2020-08-30 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Sałatka „Olivier” bez majonezu z jogurtem i kurczakiem
Ulubiona sałatka w lekkiej wersji - bez kiełbasy i majonezu! Dieta Olivier jest świetna dla dietetyków i tych, którzy pilnują swojej diety. Kiełbasę zastępuje się kurczakiem, a majonez jogurtem. Ta opcja sałatki jest odpowiednia nawet dla dzieci!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • ziemniaki: 4 szt
    • marchew: 1 szt
    • piersi z kurczaka: 300 gram
    • jajka: 4 szt
    • groszek zielony: 200 gram
    • ogórki kiszone: 2 szt 
    Do sosu:
    • jogurt: 250 gram
    • sól: do smaku
    • mielony czarny pieprz: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj jedzenie do robienia sałatek. Warzywa, jajka i mięso należy wstępnie ugotować i ostudzić. Jajka na sałatkę ugotować na twardo (ok. 10 minut po ugotowaniu na średnim ogniu), pierś do miękkości (włożyć do wrzącej wody, gotować ok. 30 min na średnim ogniu i pozostawić do ostygnięcia w bulionie - dzięki temu będzie miękka i soczysta). Nie myjemy warzyw, ale przed gotowaniem dobrze je myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą.
  2. składniki na sałatkę olivier bez majonezu z jogurtem i kurczakiem
  3. 2. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kroję w kostkę około 0,5 na 0,5 cm, ale może być większy lub mniejszy - tak jak lubisz najbardziej. Najważniejsze jest to, że wszystkie składniki pokrojone w kostkę mają ten sam rozmiar. Wówczas sałatka będzie wyglądała bardziej estetycznie i bardziej równomiernie wymieszana, co oznacza, że ​​przyjemniej będzie taką sałatkę zjeść.
  4. kroimy ugotowane ziemniaki w kostkę
    Reklama
  5. 3. Obierz i posiekaj marchewki w ten sam sposób.
  6. kroimy marchewki
  7. 4. Pokrój pierś z kurczaka na tak małe, jak to możliwe. Spróbuj przeciąć ziarno, aby zmiękczyć kawałki.
  8. kroimy pierś z kurczaka
  9. 5. Pokrój ogórki w kostkę tej samej wielkości, co pozostałe warzywa. Ogórki kiszone można łatwo zastąpić ogórkami kiszonymi lub świeżymi, jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz konserw.
  10. kroimy ogórki w kostkę
  11. 6. Jajka obrać i posiekać nożem. Możesz użyć, jeśli jest dostępna, krajalnicy do jajek - szybko i równomiernie zmielić je.
  12. kroimy jajka
  13. 7. Do dużej miski włożyć pokrojone ziemniaki, marchewkę, kurczaka, ogórki, jajka, dodać zielony groszek.
  14. wkładamy do miski składniki i dodajemy zielony groszek
  15. 8. Równomiernie wymieszaj wszystkie składniki.
  16. mieszamy wszystkie składniki
  17. 9. Przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, weź jogurt, sól i pieprz. Jogurt powinien być naturalny i bez smaku.
  18. składniki na sos
  19. 10. Dodaj sól i pieprz do jogurtu i wymieszaj.
  20. dodajemy sól i pieprz
  21. 11. Dopraw sałatkę jogurtem, wymieszaj. Natychmiast podawaj.
  22. 12. Cała rodzina uwielbia Oliviera i często gotuję go bez kiełbasy, z gotowanym mięsem lub kurczakiem. Po raz pierwszy użyłam jogurtu zamiast majonezu. Jeśli sos jest dobrze solony i doprawiony, różnica jest praktycznie niezauważalna. Dlatego polecam każdemu, kto traci na wadze!
  23. 13. Aby sałatka była nie tylko smaczna, ale także zdrowa, musisz odpowiednio ugotować do niej warzywa. Pamiętaj, aby ugotować je w skórce, wrzucając do wrzącej wody, aby zachowały maksymalne korzyści. Podczas gotowania można dodać trochę cukru, około łyżeczki. Poprawi to smak gotowych warzyw.
  24. 14. Aby razem ugotować ziemniaki i marchewkę, wybierz owoce mniej więcej tej samej wielkości. Jeśli marchewki są duże, pokrój je na kilka kawałków. W zależności od wielkości warzywa gotuje się około 20-30 minut. Uważaj, aby nie rozgotować warzyw! W przeciwnym razie ziemniaki i marchewki rozpadną się i po krojeniu zamieniają się w owsiankę. To jest niedopuszczalne w przypadku sałatki. Z tego samego powodu lepiej jest wybierać ziemniaki do takich celów z odmian, które się nie gotują. Gotowość warzyw można określić nożem - warzywo przekłuć, gotowe przekłucia łatwo i zsuwają się z ostrza.
  25. 15. Warzywa należy ostudzić przed cięciem, ciepłe w sałatce szybko się psują.
  26. 16. Jajka po czasie gotowania (7-10 minut) lepiej zalać zimną wodą. Ułatwi to ich czyszczenie.
  27. 17. Oliviera można również doprawić kwaśną śmietaną i dressingiem śmietanowo-musztardowym. Z dressingiem śmietanowym sałatka stanie się bardziej pożywna niż z jogurtem, ale jest też bardzo smaczna i wciąż lżejsza niż z majonezem.
  28. 18. Możesz urozmaicić ten rodzaj Oliviera, wkładając do niego drobno posiekaną cebulę, zieleninę lub wybrane przez siebie jabłko, a także inne rodzaje mięsa: wołowinę, cielęcinę, pierś z indyka. Smacznego !
  29. sałatka olivier bez majonezu
Sałatka „Olivier” bez majonezu z jogurtem i kurczakiem
Sałatka „Olivier” bez majonezu z jogurtem i kurczakiem
Sałatka „Olivier” bez majonezu z jogurtem i kurczakiem
Pappardelle z Kurczakiem i Pomidorami
(2)
Gotowane kiełbasy z kurczaka
(1)
Potrawka z kurczaka
(1)
Papryki faszerowane warzywami i mięsem
(1)
Mini burgery z kurczakiem
(1)