Robienie sałatki z zielonej fasoli z pomidorami koktajlowymi.
Składniki
zielona fasolka szparagowa: 500 gram
wiśniowe pomidory: 300 gram
bułgarska papryka: 1 szt
czosnek: 2 ząbki
nasiona sezamu: 1-2 łyżki (opcjonalny).
sok z pół cytryny
świeżo zmielony pieprz
ziele bazylii (kolendra lub natka pietruszki)
oliwa z oliwek
sól
Wykonanie przepisu
1. Fasolę płucz pod zimną wodą i zbieraj ogony. Pokrój strąki fasoli na kawałki o długości 2-3 cm.
2. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól i dodaj posiekaną fasolę. Gotuj przez 7-10 minut po gotowaniu. Następnie wrzuć fasolę do durszlaka i zalej zimną wodą. Następnie woda powinna dobrze spłynąć.
3. Umyj pieprz, wysusz i oczyść nasiona. Pokrój pieprz w paski.
4. Smażyć pieprz w oliwie z oliwek przez 5-7 minut. Papryka powinna być lekko chrupiąca, ale nie twarda.
5. Pomidory umyj, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki.
6. Fasola, papryka i pomidory są wkładane do salaterki. Dodaj czosnek i sok z połowy cytryny przepuszczony przez prasę czosnkową. Sól i pieprz do smaku. Dopraw sałatkę oliwą z oliwek.
7. Podajemy sałatkę z liśćmi bazylii posypanymi sezamem. SMACZNEGO!