Salatka na Wielkanoc

2020-03-12 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Salatka na Wielkanoc
Bardzo już pyszna i szybka sałatka na Wielkanoc, będzie podobać się każdemu. Takze jest bardzo szybka w przygotowaniu, panadto wychodzi jej sporo. Składniki są bardzo tanie :)

Składniki

    • szynka konserwowa: 200 gramów 
    • jajka: 3 ugotowane na twardo
    • selera konserwowego (ok. 300 g): 1 słoiczek - około 300 gramów 
    • puszka ananasów: 0,5
    • kukurydza: 1 puszka
    • rodzynki: 3/4 garści 
    • zieleniny (szczypiorek, pietruszka zielona - nieobowiązkowo - 0,5 pęczka 
    • majonez: 3 kopiaste łyżki 
    • jogurtu naturalnego: 1-2 łyżki - jeżeli mamy potrzeby
    • sól
    • czarny pieprz

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut, następnie odcedzamy na sitku.
  2. rodzynki w gorącej wodzie
  3. 2. Następnie ananasa odsączamy z zalewy i kroimy na małe cząstki, jaja i zieleninę siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy, selera również, tego ostatniego, lekko odciskamy i kroimy na krótsze paseczki.
  4. jaja, ananasy, salera w misce
  5. 3. Szynkę kroimy w kostkę.
  6. 4. Na zakończenie wszystkie składniki razem mieszamy z majonezem i jogurtem, doprowadzamy, mieszamy jeszcze raz. Smacznego!
  7. składniki z majonezem lub jogurtem
  8. 5. Zauważenie: Jeżeli nie mamy jogurtu możemy majonez rozcieńczyć odrobiną zalewy z ananasów.
  9. gotowa sałatka wielkanocna
Salatka na Wielkanoc
Babka z majonezem siostry Anastazji
(1)
Bezjajeczna babka tutti frutti
(1)
Ciasto leśny mech z mascarpone
(1)
Cytrynowa babka jogurtowa z lukrem
(1)