Oryginalne malowane pamiątki z piernika! W robienie takiego piernika mogą być zaangażowane dzieci - będzie to ciekawe i rozwijające zajęcie.
Składniki
Do ciasta:
miód: 250 gram
cukier: 250 gram
jaja kurze: 3 szt
masło: 100 gram
soda oczyszczona: 1.5 łyżeczki
mąka: 7 filiżanek
cynamon: do smaku
imbir: do smaku
goździki: do smaku
proszek kakaowy: 2 stołowe łyżki
Lukier:
białka jaj: 1 szt
cukier puder: 1 filiżanka
sok z cytryny: 2 stołowe łyżki
barwniki spożywcze: 20 gram
Wykonanie przepisu
1. Rozpuść masło, miód i cukier na małym ogniu. Dodaj przyprawy i ostudź do temperatury pokojowej. W osobnej misce dokładnie ubij jajka i dodaj do wystudzonego pikantnego syropu.
2. Stopniowo dodawaj mąkę z sodą i kakao, ugniataj miękkie, elastyczne ciasto. Pozostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na noc).
3. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić ciasteczka na żądany kształt. Piec w 180 stopniach przez 15 minut.
4. Zrób lukier. Wymieszaj białko, cukier puder i sok z cytryny. Dodawaj proszek stopniowo, aż glazura będzie miała konsystencję śmietany. W razie potrzeby do niektórych glazury można dodać barwnik spożywczy.
5. Piernik dekorujemy lukrem (można użyć woreczków foliowych z zatrzaskiem), odciąć róg i udekorować wystudzone pierniczki.
6. Piernik może być bardzo różnorodny: w postaci jajka, ciasta, zająca itp.
7. Gotowy piernik można zawinąć w przezroczysty papier (należy to zrobić za kilka godzin, po całkowitym wyschnięciu lukier), zawiązać wstążkę i przedstawić jako prezent wielkanocny dla przyjaciół, krewnych, współpracowników. Smacznego !