1. Rozpuść masło, miód i cukier na małym ogniu. Dodaj przyprawy i ostudź do temperatury pokojowej. W osobnej misce dokładnie ubij jajka i dodaj do wystudzonego pikantnego syropu.
2. Stopniowo dodawaj mąkę z sodą i kakao, ugniataj miękkie, elastyczne ciasto. Pozostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na noc).
Reklama
3. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić ciasteczka na żądany kształt. Piec w 180 stopniach przez 15 minut.
4. Zrób lukier. Wymieszaj białko, cukier puder i sok z cytryny. Dodawaj proszek stopniowo, aż glazura będzie miała konsystencję śmietany. W razie potrzeby do niektórych glazury można dodać barwnik spożywczy.
5. Piernik dekorujemy lukrem (można użyć woreczków foliowych z zatrzaskiem), odciąć róg i udekorować wystudzone pierniczki.
6. Piernik może być bardzo różnorodny: w postaci jajka, ciasta, zająca itp.
7. Gotowy piernik można zawinąć w przezroczysty papier (należy to zrobić za kilka godzin, po całkowitym wyschnięciu lukier), zawiązać wstążkę i przedstawić jako prezent wielkanocny dla przyjaciół, krewnych, współpracowników. Smacznego !