Miękkie, łatwe wielkanocne ciasto parzone, które nie kruszy się

2020-09-18 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Miękkie, łatwe wielkanocne ciasto parzone, które nie kruszy się
Ciasto jest miękkie, wilgotne, soczyste, przewiewne! Ciasto parzone przedłuży świeżość samego ciasta. Dzięki takiemu zaparzeniu ciasto staje się wilgotne, a jednocześnie miękkie, lekkie, bogate i długo zachowuje świeżość. Osobna piosenka na lukier na żelatynie! Nie klei się, nie kruszy się, nie kruszy! Jak każde ciasto drożdżowe, ten przepis również wymaga czasu, ale Wielkanoc jest raz w roku! Spróbuj, ciasta są pyszne!

Składniki

    Ciasto:
    • mąka: 250 gram
    • mleko: 130 ml
    • drożdże: 3 gramy
    • jajka: 2 szt
    • masło: 60 gram
    • olej roślinny: 1 stołowa łyżka 
    • cukier: 80 gram
    • sól: 0,25 łyżeczki
    • wanilina: 1 gram
    • rodzynki: 80 gram
    • mieszanka owoców kandyzowanych: 40 gram
    Glazura:
    • cukier puder: 100 gram
    • żelatyna: 1 łyżeczka 
    • woda: 4 stołowe łyżki
    Do smarowania:
    • mleko: 10 ml
    • jajka: 1 szt
    • masło: 30 gr

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj składniki.
  2. składniki na wielkanocne parzone ciasto
  3. 2. Możesz wziąć gotowe duszone mleko lub samemu ugotować: szklankę 250 ml mleka zagotować, obniżyć temperaturę i gotować na 10 minut, wlać do termosu i pozostawić do odparowania na 30 minut. Duszone mleko ma bogatszy smak i aromat. Odmierz ilość mleka według przepisu: 130ml, ostudź, powinno być ciepłe.
  4. wlewamy mleko do termosu
  5. 3. Suche drożdże zmieszane z cukrem, wlej 40 ml ciepłego mleka lub trzecią część, zamieszaj i odstaw na 10 - 15 minut, aby drożdże ożyły.
  6. mieszamy drożdże z cukrem i dodajemy mleko
  7. 4. Pozostałe mleko i połowę masła wymieszać, zagotować. Wlej 1 łyżkę do miski, całą mąkę przesiej wcześniej i wlej wrzące mleko i masło, szybko i dobrze wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej masy, pozostaw masę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  8. mieszamy mleko z masłem i mąką
  9. 5. Teraz połącz z ożywioną mieszanką drożdży, dobrze wymieszaj, przykryj folią i odstaw na 30-40 minut do fermentacji w ciepłym miejscu. Jak zawsze w moim piekarniku temperatura nie przekracza 35 stopni!
  10. dodajemy drożdży
  11. 6. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Oddziel żółtka od białek 2 żółtka i 1 białko zostanie użyte w cieście. Dodaj szczyptę soli i 1/2 cukru, wanilię do 2 żółtek. Dobrze wcierać trzepaczką, aż mieszanina będzie lekka i kremowa. Jeśli jajka są rustykalne, z jasno żółtym żółtkiem, to ciasto będzie miało przyjemny żółty kolor. Tym razem miałem zwykłe miasto.
  12. przygotowujemy pozostałe składniki
  13. 7. Ubij 1 białko mikserem, dodając trochę cukru, ubijaj do trwałych szczytów.
  14. ubijamy białko z cukrem
  15. 8. Gdy ciasto się podniesie, dodaj do niego masę żółtkową, dobrze wymieszaj. Dodać ubite białka jajek. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę i ugniataj ciasto. Białko zmienia swoją strukturę i lepiej integruje się z ciastem. Tutaj wzmacnia ciasto, tutaj nie jest jak w biszkopcie, więc ugniataj - nie bój się.
  16. dodajemy masę żółtkową, białkową i dodajemy mąkę
  17. 9. Na koniec, gdy mąka wchłonie cały płyn, wlej schłodzone masło. Ciasto dobrze ugniatać ręcznie przez 15 - 20 minut. Jeśli ciasto wydaje się strome - dodaj mleko, jeśli płynne - dodaj mąkę. Aby ułatwić wyrabianie ciasta, zanurz palce w oleju roślinnym i użyj 1 łyżki stołowej.
  18. dodajemy masło
  19. 10. Gotowe ciasto będzie miękkie, kruche i nie przywiera do dłoni i miski. Czystą miskę posmarować olejem roślinnym, zaokrąglić ciasto i włożyć do miski. Przykryj folią i pozostaw na 1 godzinę do fermentacji.
  20. zagniatamy ciasto
  21. 11. Rodzynki zalać wrzącą wodą przez 10 minut, spłukać, usunąć ogony i osuszyć ręcznikiem. Dodaj kandyzowane owoce, mąkę, wymieszaj i przesiej, aby usunąć nadmiar.
  22. dodajemy przesiewamy kandyzowe owocy z mąką
  23. 12. Kiedy ciasto wyniesie, łatwo je zagnieść i dodać rodzynki i kandyzowane owoce. Dobrze ugniataj, około 5 minut, na stole.
  24. dodajemy rodzynki i kandyzowane owoce
  25. 13. Zaokrąglij, włóż z powrotem do miski, przykryj folią lub serwetką i ponownie odstaw, gdy będzie ciepły.
  26. zaokrąglamy ciasto
  27. 14. Po 40 minutach podwoi się w ten sposób.
  28. wyrośnięte ciasto
  29. 15. Ciasto bez kruszenia podzielić na 2 części. W mniejszej formie ok 200g, reszta w dużej.
  30. dzielimy ciasto
  31. 16. Formy posmarować masłem, lekko posypać mąką. Bardzo ostrożnie, bez kruszenia, zaokrąglić ciasto i włożyć do foremki. Lekko dociśnij, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po dnie. Ciasto powinno zająć 1/3 formy, może trochę więcej. Przykryj foremki folią i pozostaw na 1 godzinę w cieple.
  32. smarujemy formy i wkładamy ciasto
  33. 17. Użyłem dwóch formatek, rozmiar d 12, wys. 11 cm i gł. 10, wys. 8 cm. Tak powstało ciasto. Przed pieczeniem wymieszaj jajko z 1 łyżeczką mleka i natłuszcz wierzch ciastek. Ciastka od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, po 10 minutach zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy do miękkości. Sprawdź cienkim szpikulcem, powinien wyschnąć. Miałem małe ciasto gotowe w 30 minut, duże ciasto w 40. Ostudź ciasto z boku.
  34. smarujemy ciasto żółtkiem z mlekiem
  35. 18. Przygotować glazurę na żelatynie: Żelatynę rozcieńczyć wodą, zamieszać i pozostawić do spęcznienia. Dodaj wodę do cukru pudru i mieszaj do uzyskania gładkości, włóż do pieca i zagotuj. Zdjąć z pieca i wlać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ubij mieszaninę natychmiast mikserem około 5 minut. Masa stanie się biała, przewiewna i zwiększy objętość.
  36. przygotowujemy glazurę
  37. 19. Glazura bardzo szybko twardnieje! Dlatego od razu przykryj ciasta wielkanocne i udekoruj górę, jak chcesz. Przykryj tylko całkowicie ostudzone ciasta polewą.
  38. dekorujemy ciasto glazurą
  39. 20. Wesołej Wielkanocy!
  40. 21. Po upieczeniu ciasto jest przewiewne, po dniu struktura będzie lekko ubita, nie kruszy się.
  41. 22. Zgodnie ze zwyczajem ciasto było układane od czwartku do piątku, zaczęły dużo, bo w większej objętości ciasto lepiej się nadaje. Upiekli je w piątek, a następnego dnia cała rodzina przyniosła do kościoła ciasta wielkanocne, aby je zapalić. Ciasta wielkanocne są spożywane przez cały tydzień wielkanocny. Smacznego !
Salatka na Wielkanoc
(7)
Pieczona kaczka z kminkiem
(1)
Babka tulipan
(1)
Bezjajeczna babka tutti frutti
(1)
Babka z majonezem siostry Anastazji
(1)
Cytrynowa babka jogurtowa z lukrem
(1)
Murzynek z powidłami - najlepszy
(1)
Wielkanocna babka cytrynowa
(1)