Wiele osób wzbrania się przed gotowaniem z kaczką, gęsiami i innymi ptakami niebędącymi na co dzień na stole ze względu na przekonanie, że ich przygotowanie wymaga dużych umiejętności. Moim osobistym zdaniem kluczem do sukcesu jest dobrze dobrany przepis i najlepiej kaczka, która nie ma stu lat, choć w tym przepisie można było spróbować metody wolnego pieczenia. Wielu osobom pieczona kaczka kojarzy się z różnymi świętami, a obnoszenie się z tym przy takich okazjach byłoby bardzo kłopotliwe. Oto więc jeden z najlepszych przepisów na pieczoną kaczkę, który robię od lat i już nie patrzę na inne. Miękkie, soczyste, opadające z kości mięso z nogi, niedopieczona pierś (co jest bardzo częstym zjawiskiem przy pieczeniu całej kaczki) i fantastycznie chrupiąca skórka. Jeśli masz dużą grupę, możesz piec kilka kaczek jednocześnie, ale czas pieczenia będzie nieco dłuższy. Gorąco zachęcam do wzięcia się w garść i wypróbowania tego przepisu na pieczoną kaczkę, pochwała gwarantowana.
Jeśli używasz kaczki mrożonej, najlepiej, aby była rozmrażana powoli w lodówce, co zajmuje 2 dni, jeśli nie masz tyle czasu, to zostaw ją na noc w temperaturze pokojowej.