Marynata do kurczaka na kefirze z czosnkiem i ziołami
Marynata do kurczaka na kefirze z czosnkiem i ziołami
2020-05-21
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Proponuję spróbować ugotować skrzydełka z kurczaka lub podudzia w pachnącym kefirze z kefirem z czosnkiem i ziołami. Kurczak marynowany w tej marynacie można upiec w piekarniku lub ugotować na grillu.
Składniki
skrzydełka z kurczaka (lub podudzia): 1 kg
kefir: 0,75 szklanki
czosnek: 5 zębów
kolendra: 1 pęczek
liście bazylii: 20 sztuk
sól: 1 łyżeczka
czarny pieprz (młyn): do smaku
ostra papryka (młyn): do smaku
Wykonanie przepisu
1. Umieść skrzydełka kurczaka lub podudzia w misce marynującej. Dodaj startego czosnku na średniej tarce. Przyprawić.
2. Dodaj posiekane warzywa, sól.
3. Następnie wlej kefir.
4. Mieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.