Kurczak pieczony w piekarniku z miodem, musztardą i imbirem

2023-05-08 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Kurczak pieczony w piekarniku z miodem, musztardą i imbirem
Oto efekt moich kilku prób, najbardziej udanych, które są w naszej rodzinie od bardzo dawna. Bardzo rzadko marynuję ćwiartki kurczaka w inny sposób. Kurczak zamarynowany i upieczony w ten sposób trafia dokładnie w mój gust. A to przyrumienienie... to bajka!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • Ćwiartki z kurczaka: 6 (można użyć całego kuraka)
    Do marynaty:
    • czosnek: 6 goździków
    • miód: 1 łyżka
    • musztarda: 2 łyżki
    • olej musztardowy: 1 łyżeczka (opcjonalnie)
    • Ocet balsamiczny: 3 łyżeczki
    • Imbir mielony: 2 łyżeczki
    • Przyprawa do kurczaka Sauda: 3 łyżeczki
    • Kefir: 2 łyżki
    • Kminek: 1 łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw pokrój każdą ćwiartkę kurczaka na trzy części.
  2. 2. Następnie drobno posiekać lub drobno zetrzeć na tarce czosnek do marynaty i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  3. Reklama
  4. 3. Powstałą mieszanką natrzeć kawałki kurczaka i wstawić do lodówki, pod przykryciem, na co najmniej jeden dzień.
  5. 4. Po zamarynowaniu kurczaka układamy go w naczyniu do zapiekania, ja zawsze dodaję ziemniaki posypane przyprawami (można też, jeśli ktoś lubi) i zalewamy około pół szklanki wody.
  6. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni Celsjusza i piec przez około 45-60 minut.
  7. 6. W połowie czasu pieczenia kurczaka i ziemniaki (jeśli je dodałeś) polej płynem, który się uwolnił, a pod koniec czasu pieczenia odcedź cały płyn. Kilka minut później wyjmij z piekarnika, podawaj i ciesz się!
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
(1)
Chrupiący słodko-kwaśny kurczak
(1)
Tarta z kurczakiem i brokułami na domowym, kruchym cieście
(2)
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
(1)