Rolada bezowo-migdałowa z mascarpone i owocami

2024-06-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Rolada bezowo-migdałowa z mascarpone i owocami
Tym razem coś dla fanów bez. Genialna rolada - słodka, chrupiąca z zewnątrz, lecz miękka w środku, z dodatkiem pysznego kremu. To przepis, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Wprowadzenie:

Rolada bezowo-migdałowa z mascarpone i owocami to wyjątkowy deser, który nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Migdały, będące głównym składnikiem tego przepisu, są bogate w witaminy E i B2, magnez, fosfor oraz białko. Regularne spożywanie migdałów wspiera zdrowie serca, poprawia stan skóry oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Alternatywy składników:

- Cukier: Można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, aby zmniejszyć kaloryczność deseru.
- Śmietana 36%: Można użyć śmietany kokosowej dla wersji bez laktozy.
- Ulubione owoce: Maliny, truskawki, brzoskwinie z puszki, owoce kandyzowane lub mrożone.

Składniki

    Beza (długość blachy z piekarnika):
    • Białka: 6 sztuk
    • Cukier: około 230 g
    • Ocet: 1 łyżka
    • Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    • Płatki migdałów: około 100 g
    Dodatkowo:
    • Śmietana 36%: 2 opakowania po 200 g
    • Serek mascarpone: 500 g
    • Ulubione owoce: około 400-500 g

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Białka: 6 sztuk – Ubija się na sztywną pianę, dodaje cukier i miksuje jeszcze chwilę.
  2. 2. Ocet: 1 łyżka oraz mąka ziemniaczana: 2 łyżki – Dodaje się do piany i delikatnie miesza.
  3. 3. Masa: Wylewa się na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawia do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C.
  4. 4. Migdały: około 100 g – Posypuje się nimi bezę przed stężeniem, dociska lekko i piecze przez 20-25 minut.
  5. 5. Beza: Wyjmuje się, odwraca migdałami do dołu i zostawia do wystygnięcia.
  6. 6. Śmietana: 2 opakowania po 200 g – Ubijana na sztywną masę, dodaje się serek mascarpone: 500 g i miesza.
  7. 7. Krem: Rozkłada się na wystudzonej bezie, posypuje owocami i zwija ostrożnie.
  8. 8. Rolada najlepsza jest chwilę po zrobieniu, kiedy beza jeszcze nie nasiąknie kremem. Smacznego!
Sernik z budyniem wg Ewy Wachowicz
(1)
Sernik czekoladowo-kawowy
(1)
Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym
(1)
Ciasto shrek przepis na dużą blachę
(1)
Tort - Ciasto czekoladowe
(1)