Risotto z owocami morza

2023-05-01 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Risotto z owocami morza
W zamrażarce często mam zamrożone owoce morza. I zawsze myślę o tym, jakie nowe i smaczne rzeczy mogę tu przyrządzić. Przejrzałam kilka przepisów w internecie i w końcu zdecydowałam się na risotto. Wzięłam się więc do pracy i zrobiłam je. Smakowało fantastycznie i teraz bez wahania polecam je wszystkim. Nawet mój mąż, który nie jest wielkim miłośnikiem owoców morza, zjadł je i pochwalił. Powiedział, że to jest sposób na oswojenie "obrzydliwości morza" :) 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • ryż okrągły: 1,5 szklanki
    • brąz: 4 szklanki (kostka jest w sam raz)
    • białe wino wytrawne: 0,5 szklanki
    • olej z oliwek: 3 łyżki
    • błękitna cebula: 1
    • masło: kawałek
    • czosnek: 4 ząbki
    • skórka z cytryny: z 0,5 szt.
    • mrożona mieszanka owoców morza: 400 gramów
    • posiekana natka pietruszki: 1 garść
    • starty parmezan: 1 garść

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw pokrój w drobną kostkę niebieską cebulę.
  2. 2. Okrągły ryż przepłukać bardzo dokładnie kilka razy, aż woda będzie czysta.
  3. Reklama
  4. 3. Następnie na dużej patelni lub patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać ryż.
  5. 4. Gdy ryż stanie się lekko "ciepły na bokach" i przezroczysty, wlać wino. Lekko zamieszać i smażyć do momentu ugotowania.
  6. 5. Doprowadź bulion do wrzenia i trzymaj go na małym ogniu, aby nie dopuścić do ostygnięcia.
  7. 6. Kiedy wino już się odtłuści, zacznij dodawać na patelnię chochlę lub dwie wywaru. Dodaj go, zamieszaj, poczekaj aż się zagotuje, a następnie dodaj kolejną chochlę. W ten sposób stopniowo wlejesz cały bulion i ugotujesz ryż.
  8. 7. Gdy ryż będzie prawie miękki, na innej patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekany czosnek. Następnie dodajemy owoce morza, smażymy przez kilka minut i dekorujemy startą skórką z cytryny.
  9. 8. Gdy ryż będzie wystarczająco miękki i będzie miał pożądaną konsystencję, dodaj owoce morza, jedną garść startego parmezanu i posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. 9. Jeśli chcesz mieć bardziej kremową konsystencję, możesz dodać gałkę masła. A potem wyłączamy ogień, podajemy i cieszymy się!
Risotto z owocami morza
Ostrygi v sosie
(1)
Krewetki w lekkim sosie
(1)
Małże w sosie z mleka kokosowego (azjatyckie)
(1)