Prawdziwy sos do sałatek Cezar - sałatka Cezar z kurczakiem/krewetkami lub łososiem

2023-01-13 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Prawdziwy sos do sałatek Cezar - sałatka Cezar z kurczakiem/krewetkami lub łososiem
"Esencją smaku w sałatce Cezar jest jej własny sos sałatkowy. Moje dzieci uwielbiają tę sałatkę i wydaje się ona czymś, co mogłyby jeść codziennie, ale ja często jestem bardzo rozczarowana smakiem sałatki Cezar, gdy zamawiam ją w restauracji. Nie kłóćmy się o gusta, ale może spodoba Wam się mój sposób przygotowania wspaniałego sosu do sałatki Cezar, sprawdzony i zatwierdzony przez małych smakoszy i wszystkich moich znajomych?

Mówi się, że sałatka Cezar powstała "z kłopotów". Jest to danie całkowicie minimalistyczne, po raz pierwszy wykonane w 1924 roku przez włoskiego imigranta o nazwisku Caesar Cardini, który mieszkał w San Diego. Był to czwarty lipca, Dzień Niepodległości w Stanach Zjednoczonych Ameryki. W restauracji zabrakło prawie wszystkich warzyw oprócz liści sałaty. Pomysłowy szef kuchni stworzył bardzo prostą perfekcję z tego, co miał pod ręką. Dwadzieścia lat później sława sałatki Cezar dotarła do Nowego Jorku; podobnie w tym samym czasie każdy były pracownik restauracji zaczynał przypisywać sobie zasługi za przepis.

Według słów Rosy Cardini (córki szefa kuchni), oryginalny przepis jej ojca w ogóle nie używał anchois - dopiero sos Worcestershire nadał mu anchoisowy smak. Sos sałatkowy powstał z surowych (czytaj niegotowanych) żółtek jaj, oliwy z oliwek, octu, czosnku i dużej ilości świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Mój własny przepis jest nieco bardziej nowoczesny, robię go tak, jak lubi go moja rodzina i bardzo lubi: bez surowego jajka, z anchois zamiast soli - co zresztą jest obecnie najczęściej spotykanym przepisem na sałatkę Cezar w USA. Połączenie smaków anchois, czosnku i oliwy z oliwek to zing nowoczesnej sałatki Cezar. Polecam wybrać droższe anchois zakonserwowane w oliwie z oliwek. Jeśli robisz dressing bez anchovies, użyj więcej sosu Worcestershire lub pół łyżeczki soli.

Do sałatki używam zwykle tylko połowy dressingu, resztę przechowuję w lodówce do pięciu dni - na bazie jogurtu - i trzech tygodni - na bazie oleju.

Z podanych powyżej ilości składników powstaje około 180 mililitrów dressingu.

Składniki

    Dla sosu do sałatki Cezar:
    • filety anchois: 2 sztuki (lub 0,5 łyżeczki soli)
    • czosnek: 1 ząbek
    • oliwa z oliwek: 4 łyżki stołowe - 60 mililitrów (lub niesłodzony jogurt grecki)
    • 5% ocet jabłkowy lub winny: 2 łyżeczki
    • Sok z cytryny: 1 łyżka stołowa (lub więcej octu)
    • Sos Worcestershire: 1 łyżeczka
    • Musztarda Dijon: 1 łyżeczka (nie jest konieczna)
    • Cukier: 0,5 łyżeczki
    • Świeżo zmielony czarny pieprz: 0,5 łyżeczki
    • Oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
    Dla sałatki Cezar:
    • Liście sałaty rzymskiej: 1 główka (120 gramów)
    • czerwona cebula: jedna ósma (nie jest konieczna)
    • grzanki lub grzanki: 0,5 szklanki lub więcej
    • grubo starty parmezan: 3 łyżki stołowe (lub ser Džiugas)
    • Udekoruj sałatkę Cezar następującymi dodatkami (wybierz jeden)
    • grillowana pierś z kurczaka w paskach;
    • smażone kawałki łososia;
    • grillowane krewetki tygrysie;
    • Filety anchois solone w oleju;
    • ćwiartki jajka na twardo.

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw przygotuj wszystkie składniki na sos do sałatki Cezar. W butelce możecie zobaczyć mój dressing na bazie jogurtu.
  2. 2. Filety z anchois umieścić na desce i przejechać po nich ostrzem noża aż do uzyskania puree.
  3. 3. Ząbek czosnku rozgnieść nożem i zmiażdżyć na puree. Można też utrzeć anchois z czosnkiem w tłuczku. Jeśli używasz blendera, po prostu umieść całe anchois w pojemniku blendera.
  4. 4. Następnie wymieszać lub dobrze wstrząsnąć wszystkie składniki na sos, oprócz oleju. Następnie, stale mieszając sos, dodajemy cienkim strumieniem olej. Ubijamy sos, aż powstanie emulsja. Smacznego!
  5. 5. Spostrzeżenie: Główny sos na zdjęciu powyżej siedział w lodówce przez 4 dni (do tygodnia) bez jogurtu, który jest sosem na bazie oleju. A na zdjęciu poniżej, sos do sałatki Cezar w blenderze jest na bazie jogurtu.
  6. 6. Sałatka Cezar: Zetrzyj ser na tarce lub rozdrobnij go za pomocą obieraczki do warzyw - w zależności od tego, co wolisz.
  7. 7. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do miski (na zdjęciu widać jak kroję ser maszynką).
  8. 8. Polewamy je przygotowanym sosem, podajemy i cieszymy się!
Najlepszy Sos Pomidorowy na Pizzę / do Pizzy
(1)
Białe szparagi w wegańskim sosie holenderskim
(1)