"Esencją smaku w sałatce Cezar jest jej własny sos sałatkowy. Moje dzieci uwielbiają tę sałatkę i wydaje się ona czymś, co mogłyby jeść codziennie, ale ja często jestem bardzo rozczarowana smakiem sałatki Cezar, gdy zamawiam ją w restauracji. Nie kłóćmy się o gusta, ale może spodoba Wam się mój sposób przygotowania wspaniałego sosu do sałatki Cezar, sprawdzony i zatwierdzony przez małych smakoszy i wszystkich moich znajomych?
Mówi się, że sałatka Cezar powstała "z kłopotów". Jest to danie całkowicie minimalistyczne, po raz pierwszy wykonane w 1924 roku przez włoskiego imigranta o nazwisku Caesar Cardini, który mieszkał w San Diego. Był to czwarty lipca, Dzień Niepodległości w Stanach Zjednoczonych Ameryki. W restauracji zabrakło prawie wszystkich warzyw oprócz liści sałaty. Pomysłowy szef kuchni stworzył bardzo prostą perfekcję z tego, co miał pod ręką. Dwadzieścia lat później sława sałatki Cezar dotarła do Nowego Jorku; podobnie w tym samym czasie każdy były pracownik restauracji zaczynał przypisywać sobie zasługi za przepis.
Według słów Rosy Cardini (córki szefa kuchni), oryginalny przepis jej ojca w ogóle nie używał anchois - dopiero sos Worcestershire nadał mu anchoisowy smak. Sos sałatkowy powstał z surowych (czytaj niegotowanych) żółtek jaj, oliwy z oliwek, octu, czosnku i dużej ilości świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Mój własny przepis jest nieco bardziej nowoczesny, robię go tak, jak lubi go moja rodzina i bardzo lubi: bez surowego jajka, z anchois zamiast soli - co zresztą jest obecnie najczęściej spotykanym przepisem na sałatkę Cezar w USA. Połączenie smaków anchois, czosnku i oliwy z oliwek to zing nowoczesnej sałatki Cezar. Polecam wybrać droższe anchois zakonserwowane w oliwie z oliwek. Jeśli robisz dressing bez anchovies, użyj więcej sosu Worcestershire lub pół łyżeczki soli.
Do sałatki używam zwykle tylko połowy dressingu, resztę przechowuję w lodówce do pięciu dni - na bazie jogurtu - i trzech tygodni - na bazie oleju.
Z podanych powyżej ilości składników powstaje około 180 mililitrów dressingu.