Pyszny, pieczony w piekarniku łosoś czosnkowo-cytrynowy z ziemniakami i warzywami

2023-05-02 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Pyszny, pieczony w piekarniku łosoś czosnkowo-cytrynowy z ziemniakami i warzywami
Niekiedy, nawet mając mało czasu, można zrobić naprawdę smaczne i pożywne posiłki. Właśnie to miałam dziś na obiad. Piekarnik wykonał za mnie większość pracy. Bardzo lubię, gdy na moim talerzu znajduje się wiele różnych kolorów i smaków. Zawsze preferuję kolor zielony, bo to właśnie kolor warzyw jest najbardziej korzystny dla naszego organizmu.

Staram się kupować droższego łososia, a z Norwegii staram się kupować łososia morskiego. Uważam, że lepiej jest zjeść mniejszą ilość produktu lepszej jakości, niż zjeść bezużyteczne, szkodliwe jedzenie w tańszej cenie.

Ta potrawa jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Łososia ugotowałam w piekarniku. Łosoś czosnkowo-cytrynowy z ziemniakami i warzywami po upieczeniu był wyjątkowo lekki i przyjemny w smaku.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • Filety z łososia: 2 kawałki po 225 g każdy
    • roztopione masło: 1 łyżka
    • zmiażdżony czosnek: 2 ząbki
    • świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 2 łyżki stołowe
    • drobno posiekana świeża pietruszka: 2 łyżki stołowe
    • płatki chili: ćwierć łyżeczki
    • sól morska: szczypta
    • czarny pieprz: szczypta
    • Plasterki cytryny
    Dla ziemniaków: 
    • 600 gramów pokrojonych ziemniaków.
    • oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
    • czerwony pieprz: 1 łyżeczka
    • sól morska: szczypta
    • czarny pieprz: szczypta
    Potrzebne będą również:
    • brokuły: 1 szklanka (oddzielone florety)
    • różne liście sałaty
    • rukola

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. 2. Na blasze do pieczenia ułożyć papier do pieczenia i dodać kawałki łososia.
  3. Reklama
  4. 3. Następnie w miseczce połączyć roztopione masło, sok z cytryny, sól, pieprz, pietruszkę i czosnek. Polej łososia, dodaj plasterki cytryny i posyp płatkami chilli.
  5. 4. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z olejem i przyprawami.
  6. 5. Na blasze do pieczenia ułożyć papier do pieczenia. Ułóż ziemniaki na blasze tak, aby jak najmniej się stykały. Piecz przez około 18 minut.
  7. 6. Na dnie piekarnika ułożyć ziemniaki. Dodać łososia. Piec przez około 12 minut.
  8. 7. Zblanszować brokuły. Zostawić na kilka minut we wrzącej wodzie. Odcedzić.
  9. 8. Podawać z liśćmi sałaty, rukoli, skropione oliwą z oliwek (opcjonalnie). Smacznego!
Pieczony łosoś z sosem koperkowy
(2)
Łosoś w sosie śmietanowo-cytrynowym
(2)
Fish and chips - najlepszy przepis
(1)