Dorsz smażony bez panierki

2020-07-06 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Dorsz smażony bez panierki
Dostępne składniki i niedrogie danie, które spodoba się wszystkim! Smażony filet z dorsza - przepis na codzienne menu. To proste danie jest pożywne, smaczne i zdrowe. Proces gotowania jest prosty. Wszystko jest szybkie, jasne i proste. Poradzi sobie nawet początkujący. Na pyszny lunch lub kolację, czego potrzebujesz!

Składniki

    • filet z dorsza: 400 gram
    • masło: 1 stołowa łyżka 
    • olej roślinny: 1 stołowa łyżka 
    • sól: do smaku

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Odpowiedni jest schłodzony lub mrożony filet rybny. Jak rozmrażać filet z dorsza? Zalej go zimną wodą lub przenieś wcześniej na dolną półkę lodówki. Poczekaj, aż się rozmrozi, spłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Nie można użyć kuchenki mikrofalowej ani gorącej wody do rozmrożenia fileta, w przeciwnym razie rozpadnie się. Usuń małe kości (wygodnie jest użyć do tego pincety). Pokrój rybę na małe plasterki.
  2. składniki na smażony dorsz bez panierki
  3. 2. Wlej na patelni rafinowany olej roślinny lub dowolny olej o wysokiej temperaturze dymu. Ogrzewać na średnim ogniu. Do smażenia lepiej jest użyć nieprzywierającej patelni, aby ryba nie przykleiła się do dna.
  4. wlany olej na patelnię
  5. 3. Dodaj plastry masła dla lepszego smaku. Stop go, ciągle mieszając. Dno miski musi być całkowicie pokryte olejem. Jak zrozumieć, że olej jest podgrzewany? Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadziły się bąbelki, olej jest wystarczająco ciepły. Możesz usmażyć.
  6. dodajemy masło
  7. 4. Umieść filet z ryby na patelni. Aby było lepiej smażone, nie układaj kawałków ściśle ze sobą. Pozostaw między nimi odległość około 1 centymetra. Jak usmażyć ryby, aby olej nie rozpryskiwał się we wszystkich kierunkach? Dobrze osusz filet z ryby od wilgoci. Delikatnie umieść plastry na patelni. Nie smażyć w wysokich temperaturach. Nie przeciążaj patelni! Zmniejsz ciepło do średniego. Jeśli tak, użyj siatki.
  8. umieszczamy filet z dorsza
  9. 5. Sól według własnych upodobań. Lepiej solić ryby przed gotowaniem lub na początku smażenia. Jeśli dodasz odrobinę soli do tłuszczu, w którym smażone są plastry ryby, nie przylgnie do patelni.
  10. przyprawiamy filet z dorsza
  11. 6. Smażyć ryby na małym ogniu, aż będą ugotowane. Czas gotowania około 5-10 minut. Wszystko zależy od wielkości i grubości kawałków ryb. Gotowy dorsz pokryty jest złotą skórką. Jeśli chcesz, przykryj patelnię pokrywką. W takim przypadku ryba będzie gotować szybciej i lepiej, ale nie będzie skórki. Ważne jest, aby nie przewrócić fileta podczas smażenia, w przeciwnym razie rozpadnie się on na wiele małych kawałków. Podlewaj ją częściej z dna patelni, a wtedy stanie się bardziej soczysta.
  12. soczysty dorsz
  13. 7. Połóż gotowy filet rybny na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podawać na gorąco. Gotowane lub smażone ziemniaki, kruchy duszony ryż, kasza gryczana lub makaron nadają się do dekoracji. Smacznego!
  14. dorsz smażony bez panierki


Smażona ryba z ananasem i curry
(1)