Sałatka która jest obowiązkowa na Wigilie, ale nie tylko na ją... Szybka w przygotowaniu, prosta i udekoruje każdy stół, i bardzo bardzo smaczna.
Składniki
filety śledziowe: 5 płatów
fioletowa cebula: 1 mała
groszek: 1 mała lub 0,5 standardowa puszka
ziemniaki: 3 średnie
jabłko: 1 średnie
ogórki kiszone: 3 średnie lub 4 konserwowe
sól
pieprz
majonez: 2 łyżki
jogurt grecki: 1 lub kwaśna śmietana 12% 1 łyżka
szczypiorek: 0,5 pęczek
buraki: 3 średnie
sól
sok z cytryny
cukier
Wykonanie przepisu
1. Na początku buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową - każdy osobno.
2. Następnie piec do miękkości w 190 stopniach około 50 minut, buraki też można ugotować.
3. Ziemniaki wyszorować, ugotować w lekko osolonej wodzie w łupinach do miękkości.
4. Buraczki obrać ze skórki kiedy są jeszcze lekko ciepłe, wtedy skórka łatwiej schodzi, następnie starć na tarce na dużych oczkach.
5. Ziemniaki również obrać, pokroić w kosteczkę.
6. Śledzie pokroić w cienkie paseczki.
7. Cebulę drobno siekamy, jeśli używamy cebuli ze śledzi, odsączamy ją i drobno siekamy.
8. Groszek odcedzić z zalewy.
9. Ogórki i jabłko pokroić w drobną kosteczkę.
10. Następnie w jednym naczyniu wymieszać ziemniaki, śledzie, groszek, jabłko, cebulę, ogórki, dodać sól i pieprz, majonez z jogurtem, wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać.
11. Do drugiego naczynia przełożyć starte buraczki, dodać 1/3 łyżeczki cukru (czasem potrzeba więcej, w zależności od gatunku buraków), szczyptę soli i sok z cytryny, wymieszać.
12. Na zakończenie na półmisku ułożyć obok siebie sałatkę śledziową i doprawione buraczki, całość posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego !