Jak ugotować ryż na sypko. Wydaje się to dość proste, ale każdy może ugotować ryż. Ale czy naprawdę wiesz jak? Czy każdy zawsze dostaje taki sypki ryż, jaki chce? 🙂
Muszę przyznać, że przez dość długi czas nie umiałam sama ugotować ryżu, zawsze była to raczej kaszka ryżowa lub bardzo nieapetyczny wizualnie, kleisty ryż. Potem, w końcu, zdobyłam się na zainwestowanie kilku minut, by nauczyć się ją prawidłowo przyrządzać i od tego czasu cały czas dostaję od ludzi pytania o to, jak ją przyrządzam.
Gdzie tkwi sekret gotowania ryżu?
Powiedziałbym, że są 2 kluczowe aspekty. Po pierwsze, wybór odpowiedniego ryżu. Jeśli chcesz mieć luźny, niełamany ryż, polecam długoziarnisty ryż basmati. Najbardziej nadaje się do tego typu kuchni i może być stosowany jako dodatek do potraw. Zawsze staram się wybierać nieco droższy ryż w większych opakowaniach, zwracam też uwagę na kraj pochodzenia i dystrybutora. Wolę ryż, który pochodzi bezpośrednio z Pakistanu lub Indii.
Gdy już wybierzesz wybrany ryż, pamiętaj, aby przed gotowaniem wypłukać go pod zimną wodą. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ wypłukuje skrobiową część ryżu i zapobiega jego sklejaniu się.
I jeszcze jedna rzecz, na którą polecam zwrócić uwagę: w żadnym wypadku nie należy mieszać ryżu. Wiele osób popełnia ten błąd. Ryż wcale nie potrzebuje naszej interwencji, choć wiem, jak bardzo chcemy czasem sprawdzić, czy wszystko idzie zgodnie z naszym pierwotnym planem. Po prostu przykrywamy garnek i pozwalamy im się gotować, podczas gdy my popijamy filiżankę ulubionej kawy lub czytamy książkę, na którą mamy ochotę. 🙂
A więc zaczynamy, gotując idealny ryż!
Swoją drogą, mój 1 kubek to 220 mililitrów. Możesz też dostosować ilość według siebie, stosunek ryżu do wody musi wynosić 1:2.