Puszysty, ugotowany ryż

2023-01-02 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Puszysty, ugotowany ryż
Jak ugotować ryż na sypko. Wydaje się to dość proste, ale każdy może ugotować ryż. Ale czy naprawdę wiesz jak? Czy każdy zawsze dostaje taki sypki ryż, jaki chce? 🙂

Muszę przyznać, że przez dość długi czas nie umiałam sama ugotować ryżu, zawsze była to raczej kaszka ryżowa lub bardzo nieapetyczny wizualnie, kleisty ryż. Potem, w końcu, zdobyłam się na zainwestowanie kilku minut, by nauczyć się ją prawidłowo przyrządzać i od tego czasu cały czas dostaję od ludzi pytania o to, jak ją przyrządzam.

Gdzie tkwi sekret gotowania ryżu?

Powiedziałbym, że są 2 kluczowe aspekty. Po pierwsze, wybór odpowiedniego ryżu. Jeśli chcesz mieć luźny, niełamany ryż, polecam długoziarnisty ryż basmati. Najbardziej nadaje się do tego typu kuchni i może być stosowany jako dodatek do potraw. Zawsze staram się wybierać nieco droższy ryż w większych opakowaniach, zwracam też uwagę na kraj pochodzenia i dystrybutora. Wolę ryż, który pochodzi bezpośrednio z Pakistanu lub Indii.

Gdy już wybierzesz wybrany ryż, pamiętaj, aby przed gotowaniem wypłukać go pod zimną wodą. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ wypłukuje skrobiową część ryżu i zapobiega jego sklejaniu się.

I jeszcze jedna rzecz, na którą polecam zwrócić uwagę: w żadnym wypadku nie należy mieszać ryżu. Wiele osób popełnia ten błąd. Ryż wcale nie potrzebuje naszej interwencji, choć wiem, jak bardzo chcemy czasem sprawdzić, czy wszystko idzie zgodnie z naszym pierwotnym planem. Po prostu przykrywamy garnek i pozwalamy im się gotować, podczas gdy my popijamy filiżankę ulubionej kawy lub czytamy książkę, na którą mamy ochotę. 🙂

A więc zaczynamy, gotując idealny ryż!

Swoją drogą, mój 1 kubek to 220 mililitrów. Możesz też dostosować ilość według siebie, stosunek ryżu do wody musi wynosić 1:2.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • Ryż: 1 filiżanka
    • Woda: 2 filiżanki
    • sól: szczypta

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw przepłucz ryż pod zimną wodą 4-5 razy lub do momentu, aż woda będzie czysta.
  2. 2. Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyty ryż i czekamy aż woda się zagotuje.
  3. Reklama
  4. 3. Gdy woda się zagotuje, dobrze wymieszać ryż i dodać sól. Przykryć garnek pokrywką, zmniejszyć ogień do niskiego i gotować przez 10 minut. Nie należy mieszać ryżu.
  5. 4. Ryż powinien do tego czasu wchłonąć wodę i powinien być sypki. Skosztuj i kiedy uznasz, że ryż jest w pełni ugotowany, zdejmij garnek z ognia.
  6. 5. Jeszcze jedna mała rada: najlepiej "złapać" ryż, gdy jeszcze nie wchłonął całej wody. Aby to zrobić, spróbuj gotować przez 9 minut zamiast 10 lub zmień temperaturę.
  7. 6. Jeśli ryż wchłonie całą wodę i za bardzo wyschnie, zacznie się kleić. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy trzymamy garnek pod przykryciem przez dłuższy czas, a nie podajemy ryżu zaraz po zdjęciu garnka z płyty.
  8. 7. Jak już wspomniałam, ugotowanie idealnego ryżu nie jest tak proste, jak może się wydawać na pierwszy rzut oka. Eksperymentujemy i uczymy się, aż będziemy wiedzieć, jak ugotować idealny ryż! :)
Chiński ryż smażony z jajkiem i warzywami
(1)
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i koncentratem
(2)
Bułka drożdżowa z maszyny do chleba
(2)