Serek tofu według Beaty | Przepis

2023-05-03 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Serek tofu według Beaty | Przepis
Serek to źródło najwyższej zawartości białka. W dzisiejszych czasach jest dostępny niemal w każdym sklepie, ale jaka to radość zrobić go w domu! To naprawdę nie jest trudne, sama spróbowałam po obejrzeniu przepisu Beaty. Proces jest prawie dokładnie taki sam jak przy robieniu zwykłego sera. Możesz też wybrać, czy chcesz, aby był miękki i łagodny, czy twardszy i nadający się na grilla. Ale teraz wypada zacząć od początku.

Tym razem chodzi o bardzo kobiecy (oczywiście mężczyźni też mogą go jeść) i bardzo ciekawy produkt - tofu. Tofu to ser z gotowanych i rozdrobnionych ziaren soi, produkt bardzo popularny i ceniony w Chinach i Japonii, a także bardzo lubiany i chwalony przez wegetarian. Jest to rodzaj orientalnego twarogu (ja bym go tak nazwała). Dlaczego napisałam, że jest to produkt dla kobiet? Ponieważ tofu zawiera substancje roślinne, które są bardzo podobne do hormonów kobiecych, więc, drogie panie, jedzenie tofu pomoże waszemu organizmowi schudnąć i ogólnie sprawi, że będziecie lepiej wyglądać. Dla tych, którzy nie chcą, aby kalorie zmniejszyły ubrania wiszące w szafie w nocy, tofu też jest koniecznością. Jest to ser dietetyczny, z zaledwie 73 kilokaloriami na 100 gramów.

Ale nie dlatego tofu jest tak popularne wśród większości foodies. Ser ten bardzo dobrze dostosowuje się do wszystkich produktów i życzeń szefa kuchni, zarówno pod względem smaku, jak i kształtu. Tofu występuje zarówno w formie twardej, jak i miękkiej. Miękkie tofu jest również znane jako silken tofu, ponieważ jest bardzo miękkie, nawet kremowe, i szczególnie nadaje się do zup, sosów i deserów. Twarde tofu ma wyjątkowo niską wilgotność i bardzo wysoką zawartość białka. W ogóle samo tofu jest praktycznie bez smaku, co jest jego największym plusem: wejdzie do prawie wszystkich sałatek, będzie słodkie w deserach, a w sosach dostosuje się do innych składników. Krótko mówiąc, to produkt podobny do kameleona, który dodaje potrawom pewnej spójności.

Gdzie i jak powstało tofu?
 Uważa się, że prawdopodobnie pochodzi z Chin. Podobno pewien cesarski kucharz chcąc rozpieścić swojego pana dodał do piure na bazie soi roztwór soli uzyskany przez odparowanie wody morskiej. Doszło wówczas do reakcji chemicznej, w wyniku której powstało pierwsze tofu, które przypadło do gustu zarówno szefowi kuchni, jak i reszcie pałacu. Szybko stało się więc kultowym ulubieńcem w całym kraju. Przez pewien czas, zgodnie z ówczesnym zwyczajem, nowy produkt był uważany za najwyższy przysmak i był dostępny tylko dla najbogatszych. Z czasem jednak stał się dostępny dla wszystkich.
Reklama

Jak i gdzie go przechowywać?
 Jeśli kupisz tofu w opakowaniu próżniowym, możesz je trzymać w lodówce do kilku tygodni bez rozerwania. Jeśli tofu nie jest zafoliowane (lub jeśli zrobiłeś tofu w domu), weź miskę, włóż do niej ser i zalej lekko osoloną wodą. Tak przygotowane tofu schładzaj przez około 7 dni, codziennie zmieniając wodę. Możesz też zamrozić serek tofu, ale nie przejmuj się - po rozmrożeniu będzie miał nieco twardszą konsystencję, jak mięso, może też zmienić kolor, stając się bardziej żółty. 
Reklama

Zamrożony serek idealnie nadaje się do marynowania, smażenia na patelni lub na patelni. Jednak moim zdaniem najlepiej używać tofu, gdy jest jeszcze świeże, można je dodawać niemal do każdej potrawy: gulaszów, zup, deserów, sosów, ale warto przed użyciem opłukać je pod bieżącą wodą, aby jak najlepiej wchłonęło smaki i aromaty pozostałych składników.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • ziarna soi: 250 gramów
    • woda: 1,25 litra
    • sok z cytryny: z 1 sztuki (lub 1-2 łyżki octu)
    • torebka do sera (lub serownica)
    • pudełko/miska/garnuszek z otworami

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Po pierwsze więc, będziemy potrzebować ziaren soi. Ilość będzie zależała głównie od tego, ile serka tofu chcemy. Jeśli to więcej niż na jeden posiłek, weźmiemy 250 gramów (lub 500 gramów na całą paczkę, ale wtedy potrzebne będą silne ręce, dość duży garnek i dwa razy więcej innych składników).
  2. 2. Namocz fasolę przez noc, aby napęczniała, ujędrniła się i była gotowa do przekształcenia w tofu. Następnie przepłucz kilka razy zimną wodą, umieść w robocie kuchennym, dodaj litr i kolejne 250 mililitrów wody (na 250 gramów fasoli). Niech się bardzo dobrze zagotuje i zamień wszystko w mleko sojowe (kupione w sklepie mleko sojowe raczej się do tego nie nadaje, bo jest w nim tyle rzeczy, które nie są potrzebne do tofu).
  3. Reklama
  4. 3. Następnie wlej mleko sojowe do rondla i doprowadź je do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Ten proces pomoże fasoli łatwiej strawić i nada jej więcej smaku.
  5. 4. Teraz, w kolejnym kroku, potrzebny nam będzie worek do sera lub serownica. Mleko należy ostudzić tak, aby można było je wycisnąć bez poparzenia palców. Przelej je do worka serowarskiego i odcedź jak najwięcej mleka do garnka.
  6. 5. Czyste już i gładkie mleko doprowadzić do wrzenia, aż zacznie bulgotać, zdjąć z ognia, a następnie wcisnąć sok z cytryny (lub ocet), aby mleko się zsiadło. W zależności od dostępnej ilości, może być potrzebna połowa lub cały sok z cytryny.
  7. 6. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na około 20 minut. W tym czasie znajdźcie pudełko z otworami w dnie lub większą miskę z otworami, w której rozciągniecie serek i przełóżcie powstały skrzep sojowy. Po 20 minutach w garnku powstały 2 produkty: twaróg i płynna serwatka.
  8. 7. Następnie zbierz zsiadłe mleko z garnka do wyłożonego serkiem pudełka lub miski i umieść w durszlaku, aby odsączyć płyn. Przykryj talerzem i ciężarem (kamień, kubek...). Jeśli chcesz mieć twardsze tofu, to pozostaw je do odsączenia na około 50 minut, a jeśli chcesz mieć miękkie tofu, to wystarczy 20 minut. Twarde tofu nadaje się szczególnie do smażenia i grillowania, podczas gdy miękkie tofu nadaje się do ciast, kremów lub po prostu do rozdrabniania na sałatki, kaszki...
  9. 8. Wykończenie: Aby nasze tofu było jeszcze bardziej jędrne, odwiń je z gazy, włóż do płytkiej miski lub naczynia, dodaj zimną wodę i zanurz w niej ser na około 10 minut. A potem możesz się cieszyć i rozkoszować swoim tofu do woli. Smacznego!!!
  10. 9. Patrz: Znalazłam na YouTube podobny przepis (w języku angielskim), który spodobał się naszej rodzinie. Jeśli jesteście zainteresowani zrobieniem go samodzielnie, to filmik załączyłam na końcu postu.


Bułka drożdżowa z maszyny do chleba
(2)
Chiński ryż smażony z jajkiem i warzywami
(1)
Tarta z porem i szynką - na idealnie kruchym cieście
(1)
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i koncentratem
(2)