Serek to źródło najwyższej zawartości białka. W dzisiejszych czasach jest dostępny niemal w każdym sklepie, ale jaka to radość zrobić go w domu! To naprawdę nie jest trudne, sama spróbowałam po obejrzeniu przepisu Beaty. Proces jest prawie dokładnie taki sam jak przy robieniu zwykłego sera. Możesz też wybrać, czy chcesz, aby był miękki i łagodny, czy twardszy i nadający się na grilla. Ale teraz wypada zacząć od początku.
Tym razem chodzi o bardzo kobiecy (oczywiście mężczyźni też mogą go jeść) i bardzo ciekawy produkt - tofu. Tofu to ser z gotowanych i rozdrobnionych ziaren soi, produkt bardzo popularny i ceniony w Chinach i Japonii, a także bardzo lubiany i chwalony przez wegetarian. Jest to rodzaj orientalnego twarogu (ja bym go tak nazwała). Dlaczego napisałam, że jest to produkt dla kobiet? Ponieważ tofu zawiera substancje roślinne, które są bardzo podobne do hormonów kobiecych, więc, drogie panie, jedzenie tofu pomoże waszemu organizmowi schudnąć i ogólnie sprawi, że będziecie lepiej wyglądać. Dla tych, którzy nie chcą, aby kalorie zmniejszyły ubrania wiszące w szafie w nocy, tofu też jest koniecznością. Jest to ser dietetyczny, z zaledwie 73 kilokaloriami na 100 gramów.
Ale nie dlatego tofu jest tak popularne wśród większości foodies. Ser ten bardzo dobrze dostosowuje się do wszystkich produktów i życzeń szefa kuchni, zarówno pod względem smaku, jak i kształtu. Tofu występuje zarówno w formie twardej, jak i miękkiej. Miękkie tofu jest również znane jako silken tofu, ponieważ jest bardzo miękkie, nawet kremowe, i szczególnie nadaje się do zup, sosów i deserów. Twarde tofu ma wyjątkowo niską wilgotność i bardzo wysoką zawartość białka. W ogóle samo tofu jest praktycznie bez smaku, co jest jego największym plusem: wejdzie do prawie wszystkich sałatek, będzie słodkie w deserach, a w sosach dostosuje się do innych składników. Krótko mówiąc, to produkt podobny do kameleona, który dodaje potrawom pewnej spójności.
Gdzie i jak powstało tofu?
Uważa się, że prawdopodobnie pochodzi z Chin. Podobno pewien cesarski kucharz chcąc rozpieścić swojego pana dodał do piure na bazie soi roztwór soli uzyskany przez odparowanie wody morskiej. Doszło wówczas do reakcji chemicznej, w wyniku której powstało pierwsze tofu, które przypadło do gustu zarówno szefowi kuchni, jak i reszcie pałacu. Szybko stało się więc kultowym ulubieńcem w całym kraju. Przez pewien czas, zgodnie z ówczesnym zwyczajem, nowy produkt był uważany za najwyższy przysmak i był dostępny tylko dla najbogatszych. Z czasem jednak stał się dostępny dla wszystkich.
Reklama
Jak i gdzie go przechowywać?
Jeśli kupisz tofu w opakowaniu próżniowym, możesz je trzymać w lodówce do kilku tygodni bez rozerwania. Jeśli tofu nie jest zafoliowane (lub jeśli zrobiłeś tofu w domu), weź miskę, włóż do niej ser i zalej lekko osoloną wodą. Tak przygotowane tofu schładzaj przez około 7 dni, codziennie zmieniając wodę. Możesz też zamrozić serek tofu, ale nie przejmuj się - po rozmrożeniu będzie miał nieco twardszą konsystencję, jak mięso, może też zmienić kolor, stając się bardziej żółty.
Reklama
Zamrożony serek idealnie nadaje się do marynowania, smażenia na patelni lub na patelni. Jednak moim zdaniem najlepiej używać tofu, gdy jest jeszcze świeże, można je dodawać niemal do każdej potrawy: gulaszów, zup, deserów, sosów, ale warto przed użyciem opłukać je pod bieżącą wodą, aby jak najlepiej wchłonęło smaki i aromaty pozostałych składników.